• apette.pl
  • Cytrynowe ciasto z nadzieniem i polewą

Cytrynowe ciasto z nadzieniem i polewą

Ocena przepisu

Składniki

ciasto

nadzienie

polewa

Sposób przyrządzenia

Jaja rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy cukier z żółtkami i sokiem wyciśniętym z cytryny na puszysty kogel mogel, dodajemy oba rodzaje mąk przesianych z proszkiem do pieczenia, na końcu delikatnie łyżką dodajemy sztywną pianę ubitą z białek i całość mieszamy.

Ciasto dzielimy na 2 części i pieczemy je osobno w formach wysmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą lub mąką. W 180 stopniach 20 minut.

Przygotowujemy nadzienie:
mleko zagotowujemy z mąką ziemniaczaną, mieszając dodajemy jaja utarte z masłem, cukrem i sokiem z cytryny. Nadzienie dokładnie mieszamy, smarujemy nim jedną część ciasta i nakrywamy drugą połową. Wierzch polewamy polewą zrobioną z wymieszania cukru pudru, wody i soku z cytryny.

Na sam koniec polać polewą i pokroić.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 55 min
Czas pieczenia: 20 min
Ile porcji: 4
Wyświetlenia: 433
Data dodania: 2011-06-24

Zdjęcia

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Cytrynowe ciasto z nadzieniem i polewą

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.