Gołąbki z mięsem

Ocena przepisu

Opis

Podawać z sosem pomidorowym lub sote :)

Składniki

  • kapusta 1 główka
  • mięso mielone wołowe 20 dag
  • mięso mielone wieprzowe 30 dag
  • ryż 15 dag
  • sól
  • pieprz
  • cebula 2 szt
  • jajka 1 sztuka

Sposób przyrządzenia

Kapustę opłukać, usunąć uszkodzone liście (nie wyrzucać!!), wyciąć głąb, włożyć do mikrofalowej i gotować 7 minut.

Następnie ostrożnie wyjąć - UWAGA!! bo gorące i zdjąć wierzchnie liście, które po podważeniu same będą schodziły.
Jeśli są liście, które dość mocno przylegają powtórzyć gotowanie w mikrofali i zdejmowanie liści.

Farsz:
Ugotować na sypko ryż w lekko osolonej wodzie i ostudzić.
Rozdrobnić w misce mięso mielone wieprzowe i wołowe, dodać posiekana drobno cebulkę, ryż, przyprawy, jajko i dobrze wyrobić.

Wyciąć twarde zewnętrzne części liści i na środek układać farsz, zaginać boki liści do środka, a następnie zawijać.

Dno garnka wyłożyć uszkodzonym liśćmi i układać dość ciasno gołąbki, zalać wodą, dodać wegetę, przykryć i gotować około 45 minut.
Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 75 min
Ile porcji: 24
Wyświetlenia: 3263
Data dodania: 2008-11-02

Zdjęcia

Gołąbki z mięsem
xell#

Dodane przez:

xell

2007-07-10
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Zobacz wszystkie (3)

Komentarze

Do przepisu na: Gołąbki z mięsem

2010-02-22 22:01:27

Bardzo lubię gołąbki.
!lula#

!lula

2009-01-06 17:49:35

och zeby mi tak ktos gołabki zrobił, jejku
!Kulesza#

!Kulesza

2008-11-30 20:13:43

Gołąbki są oki, znikają tak szybko a tyle zabawy z nimi;)

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.