Kotlety pożarskie

Ocena przepisu

Składniki

Sposób przyrządzenia

Bułkę namoczyć w mleku; lekko odcisnąć. Cielęcinę opłukać, oddzielić od kości, obrać z błon powięzi; podzielić na kawałki. Cielęcinę wraz z bułką zemleć 2 razy, osolić dodać koperek; ubić pianę z 2 białek i wraz z żółtkami dodać do masy mięsnej. Połowę masła stopić, dodać do masy i starannie wyrobić na pulchną masę; uformować zwilżonymi w wodzie rękami dość grube (1,5 cm) wydłużone kotlety. Tuż przed smażeniem panierować kotlety w mące, rozmieszanym jajku i tartej bułce; panier przycisnąć dokładnie rękami. Na patelni rozgrzać smalec, włożyć kotlety i smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor; pod koniec smażenia położyć na każdym kotlecie kawałek masła i obsmażyć na małym ogniu.
Gotowe kotlety ułożyć na półmisku i podawać z ziemniakami puree, brukselką i surówką z pomidorów.
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 45 min
Ile porcji: 4
Wyświetlenia: 574
Data dodania: 2011-06-20

Zdjęcia

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Kotlety pożarskie

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.