Ryż Bollywood
Składniki
- ryż naturalny (niełuskany) 100 g
- migdały obrane 15 szt
- cebula 1 szt
- olej 1 łyżka
- boczniaki świeże 100 g
- banan 1 szt
- cebula dymka 1 pęczek
- rodzynki 50 g
- kolendra mielona 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa tarta 1/2 łyżeczki
- kminek w proszku 1 łyżeczka
- cynamon w proszku 2 łyżeczki
- kardamon 1 łyżeczka
- anyżek w proszku 2 łyżeczki
- goździki 4 szt
- pieprz Cayenne 1/2 łyżeczki
- wywar warzywny (może być instant) 1/4 L
- nasiona sezamu 1 łyżka
- szafran w proszku 1 szczypta
Sposób przyrządzenia
Włożyć ryż do garnka, zalać zimną wodą i moczyć przez około 8 godzin (najlepiej przez noc). Następnego dnia gotować ryż pod przykryciem na średnim ogniu przez około 25 minut. W tym czasie przekroić migdały na pół, a następnie pokroić w paski. Cebulę obrać, drobno posiekać i razem z migdałami podsmażyć na umiarkowanie rozgrzanym oleju. Całość odstawić na bok. Grzyby oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Banan obrać, pokroić w plasterki i połączyć razem z grzybami, cebulą i migdałami. Cebulę dymkę oczyścić, umyć, odciąć szczypior i pokroić w cienkie talarki. Następnie zmieszać z rodzynkami i dodać do mieszanki grzybowej. . Całość podgrzać, dusić kilka minut, doprawić do smaku, dopełnić wywarem i zagotować. Dodać nasiona sezamu i całość dusić na małym ogniu około 8 minut ciągle mieszając. Odsączony ryż razem z szafranem zmieszać z pozostałymi składnikami. Danie przybrać talarkami dymki i natychmiast podawać.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty