Ryż Bollywood

Ocena przepisu

Składniki

  • ryż naturalny (niełuskany) 100 g
  • migdały obrane 15 szt
  • cebula 1 szt
  • olej 1 łyżka
  • boczniaki świeże 100 g
  • banan 1 szt
  • cebula dymka 1 pęczek
  • rodzynki 50 g
  • kolendra mielona 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa tarta 1/2 łyżeczki
  • kminek w proszku 1 łyżeczka
  • cynamon w proszku 2 łyżeczki
  • kardamon 1 łyżeczka
  • anyżek w proszku 2 łyżeczki
  • goździki 4 szt
  • pieprz Cayenne 1/2 łyżeczki
  • wywar warzywny (może być instant) 1/4 L
  • nasiona sezamu 1 łyżka
  • szafran w proszku 1 szczypta

Sposób przyrządzenia

Włożyć ryż do garnka, zalać zimną wodą i moczyć przez około 8 godzin (najlepiej przez noc). Następnego dnia gotować ryż pod przykryciem na średnim ogniu przez około 25 minut. W tym czasie przekroić migdały na pół, a następnie pokroić w paski. Cebulę obrać, drobno posiekać i razem z migdałami podsmażyć na umiarkowanie rozgrzanym oleju. Całość odstawić na bok. Grzyby oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Banan obrać, pokroić w plasterki i połączyć razem z grzybami, cebulą i migdałami. Cebulę dymkę oczyścić, umyć, odciąć szczypior i pokroić w cienkie talarki. Następnie zmieszać z rodzynkami i dodać do mieszanki grzybowej. . Całość podgrzać, dusić kilka minut, doprawić do smaku, dopełnić wywarem i zagotować. Dodać nasiona sezamu i całość dusić na małym ogniu około 8 minut ciągle mieszając. Odsączony ryż razem z szafranem zmieszać z pozostałymi składnikami. Danie przybrać talarkami dymki i natychmiast podawać.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 75 min
Ile porcji: 4
Wyświetlenia: 1141
Data dodania: 2010-03-31

Zdjęcia

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Ryż Bollywood

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.