Ocet

Ocet jest dość istotnym składnikiem ,jaki często towarzyszy nam w kulinarnych podbojach. Oczywiście nie jest on w żaden sposób wynalazkiem naszych czasów, a dobrodziejstwa octu doceniane były już w czasach starożytnych Greków i Rzymian. Ocet nie bezpodstawnie uważano za symbol życia, albowiem jego właściwości były szeroko wykorzystywane w celach pielęgnacyjnych. Wystarczy wspomnieć, że Kleopatra, octowe kąpiele ceniła niemal na równi z mlecznymi.

Sklepowe półki oferują nam niezliczoną ilość octu, a każdy z nich wykorzystać można w różnoraki sposób.

Najbardziej popularny jest chyba ocet spirytusowy. Charakteryzuje się niezwykle ostrym smakiem i zapachem. Ochoczo stosowany jest do wszelkiego rodzaju marynat. Kluczem do powstania powyższego składnika jest fermentacja rozcieńczonego spirytusu.

Jeśli zamierzamy podkreślić smak sałat lub chcemy uszlachetnić bukiet czerwonego mięsa, doskonałym wyborem będzie ocet balsamiczny. Łagodny smak i niezapomniany aromat, zawdzięcza moszczowi winogron.

Warto zainteresować się kuchnią azjatycką, wypełnioną rybami. Do marynat rybiego mięsa doskonale nada się bowiem ocet ryżowy, do powstania którego niezbędny jest ryż, bądź popularna sake. Łagodny smak idealnie komponować się będzie ze słodko-kwaśnymi daniami, opartymi na makaronach i sosach.

Octem mniej popularnym, a wartym uwagi jest ocet jabłkowy. Do jego produkcji wykorzystuje się wino, lub moszcz jabłkowy. Składnik ten charakteryzuje się nieco kwaskowatym, orzeźwiającym smakiem, jednakże nie to jest głównym walorem powyższego. Ocet jabłkowy wspomoże wszystkich dietetyków, katalizując proces spalania tłuszczu. Oprócz tego, w znacznym stopniu zahamuje apetyt. Ocet idealny do wszelkich dań słodko-kwaśnych.

Jeżeli maliny nurzać będziemy w białym winnym occie, otrzymamy ocet malinowy. Mimo, iż kiedyś pełnił rolę dodatku do orzeźwiających napojów, dziś służyć może jako uzupełnienie deserów, sosów i puddingów.

Ocet nie musi się zatem kojarzyć jedynie z marynatami, a różne jego rodzaje mogą znacznie wzbogacić nasze codzienne menu.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Buraczki do obiadu
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 15183
Pyszna ryba w zalewie

Pyszna ryba w zalewie

Data dodania: 2012-09-23
Czas przyrządzenia
0,6 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 1223
Kanie w zalewie
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 622
Sałatka z wędzonym kurczakiem

Sałatka z wędzonym kurczakiem

Data dodania: 2012-07-07
Czas przyrządzenia
0,2 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 455
Sałatka z fasolą

Sałatka z fasolą

Data dodania: 2012-06-18
  • Składniki:
  • fasola biala
  • papryka pomarańczowa
  • seler naciowy
  • cebula czerwona
  • oliwa
  • ...
Czas przyrządzenia
0,2 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 456
Sałatka z buraków i fety

Sałatka z buraków i fety

Data dodania: 2012-06-12
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 415
Marynowane koźlaki

Marynowane koźlaki

Data dodania: 2012-06-07
Czas przyrządzenia
0,6 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 1487
Ogórkowa sałatka na zimę

Ogórkowa sałatka na zimę

Data dodania: 2012-06-05
Czas przyrządzenia
1,1 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 590
Szybka sałatka

Szybka sałatka

Data dodania: 2012-04-15
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 419
Sałatka z kapusty czerwonej

Sałatka z kapusty czerwonej

Data dodania: 2012-04-07
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 365
Szparagi z jajkiem w koszulce

Szparagi z jajkiem w koszulce

Data dodania: 2012-01-26
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 494
Pieczarki w marynacie

Pieczarki w marynacie

Data dodania: 2012-01-06
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 580
Śliwki w occie

Śliwki w occie

Data dodania: 2012-01-05
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 530
Jajka po benedyktyńsku
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 473
Ryba po japońsku

Ryba po japońsku

Data dodania: 2011-12-29
  • Akcesoria:
  • miska
  • drewniana łopatka
  • łyżka stołowa, łyżeczka
  • pojemnik na rybę
  • patelnia
  • nóż i deska do krojenia
  • rondel
  • ...
Czas przyrządzenia
1,5 godz
Ile porcji
9
Wyświetlenia: 1296

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.