Szynka

Szynka jest wyrobem garmażeryjnym, który dosyć często przewija się na naszych kuchennych stołach. W sklepach możemy zazwyczaj znaleźć dwa rodzaje tego składnika – z kością lub bez. Sama szynka posiada czerwone, bądź jasnoróżowe zabarwienie, a warstwa tłuszczu, jaka do niej przylega posiada kolor kremowy. Warto dodać, że mrożone kawałki szynki mogą stracić nieco ze swej pierwotnej barwy, wpadając w odcienie szarości.

Szynka zdobyła popularność między innymi dzięki temu, że da się ją spożywać na kilka sposobów. Oprócz wersji na mokro lub sucho, szynka wykorzystywana jest do produkcji konserw. Jeżeli zostaje poddana procesowi konserwacji na sucho, konieczne jest użycie odpowiednich substancji chemicznych, a także mieszanki soli. Na samym końcu należy taki produkt rehydratyzować. Drugim sposobem konserwacji, jest wersja na mokro. Tutaj przydatna będzie solanka, w której trzeba zanurzyć wybraną szynkę. Alternatywą jest wstrzyknięcie wspomnianej solanki bezpośrednio w mięsne tkanki.

Na najbogatszych stołach znaleźć możemy szynkę parmeńską. Żeby mięso zasłużyło na odpowiedni certyfikat, świnie przeznaczone do uboju muszą być hodowane z rygorystycznych, ściśle określonych warunkach. Do tego w chwili uboju zwierze musi osiągnąć minimalną masę ciała równą 140 kilogramom. Nie może być też młodsze niż 10 miesięcy. Do tego, jedynymi składnikami, jakie dopuszcza się w poszczególnym etapach produkcji szynki, są sól i pieprz.

Szynka jest zdrowym i pożądanym przez nasz organizm składnikiem. Szynka parmeńska zawiera przy tym nieznaczną ilość tłuszczu oraz pokaźne ilości olgoelemetnów, witamin, wolnych aminokwasów i białek. Oprócz tego, w składzie szynki znajdziemy kwasy olejowe, które odpowiadają za wzmocnioną odporność naszego serca. Z tego względu powinna zostać włączona do codziennej diety tych osób, które są narażone na długotrwały wysiłek fizyczny. Szynka zawiera w sobie spore ilości izoleucyny, lecyny oraz waliny, które biorą udział w metabolizmie mięśni.

Dodajmy, że jest składnikiem lekkostrawnym i sprzyjającym utrzymaniu poprawnej sylwetki.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Jajecznica na czosnkowo
Czas przyrządzenia
0,2 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 14342
Krokieciki

Krokieciki

Data dodania: 2012-10-22
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 684
Sałatkowe roladki

Sałatkowe roladki

Data dodania: 2012-10-16
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 638
Ogórki z farszem
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 659
Serek na śniadanie

Serek na śniadanie

Data dodania: 2012-09-13
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 444
Fantazyjne kanapeczki

Fantazyjne kanapeczki

Data dodania: 2012-07-26
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 548
Zupa krem z brokułów z szynką

Zupa krem z brokułów z szynką

Data dodania: 2012-06-21
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 506
Szynka pieczona z miodem

Szynka pieczona z miodem

Data dodania: 2012-04-15
Czas przyrządzenia
2 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 465
Domowy hamburger

Domowy hamburger

Data dodania: 2012-03-21
Czas przyrządzenia
0,2 godz
Ile porcji
1
Wyświetlenia: 372
Pierożki z szynką i serem żółtym

Pierożki z szynką i serem żółtym

Data dodania: 2012-03-21
Czas przyrządzenia
1,8 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 397
Nadziewane zrazy z mięsa wieprzowego
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 741
Sałatka z makaronem

Sałatka z makaronem

Data dodania: 2012-01-22
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 369
Jaja zapiekane w pomidorach

Jaja zapiekane w pomidorach

Data dodania: 2012-01-18
  • Akcesoria:
  • naczynie żaroodporne
  • łyzeczka
  • nóż i deska do krojenia
  • ...
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 536
Jajka po benedyktyńsku
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 473
Pasta z szynką

Pasta z szynką

Data dodania: 2011-10-31
Czas przyrządzenia
0,4 godz
Ile porcji
1
Wyświetlenia: 478

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.