Chrzan

Chrzan

Za ojczyste ziemie chrzanu pospolitego uznać należy Azję Zachodnią oraz Bałkany. Prekursorami w używaniu tego składnika byli Egipcjanie, Środkowa Europa natomiast poznała chrzan dopiero w XI wieku. Na samym początku swojej gastronomicznej kariery chrzan pełnij raczej rolę medykamentu niż przyprawy. Przysłużyły się temu różnego rodzaju ludowe obrzędy i domowe lecznictwo.

Zainteresowanie chrzanem od strony medycznej nie było bezpodstawne. Wiemy bowiem, że posiada on znaczące dawki witaminy A, B, C i E. Oprócz tego wymienić trzeba takie składniki mineralne jak siarka, wapń, potas, fosfor, magnez czy jod, albo cynk. W lecznictwie największe znaczenie miał korzeń i świeże chrzanowe liście – to właśnie tym częściom można przypisać bakteriobójcze, wirusobójcze i grzybobójcze działanie. Warto też zaznaczyć, że spożywanie chrzanu wzmaga wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu samo trawienie znacząco się poprawia. Oprócz tego, składnik ten ma pozytywny wpływ na pracę wątroby i nerek, a także wspomaga układ moczowy.

Dzisiaj chrzan pełni przede wszystkim role kulinarną. Starty korzeń rośliny w połączeniu z kwaskiem lub śmietaną stanowi niezastąpioną przyprawę do mięs, galaret i wędlin. Chrzanu można też użyć przy sporządzaniu wyśmienitego sosu. Warto też wspomnieć o tym, że doskonale sprawdza się przy kiszeniu ogórków.

Oprócz korzenia, polegać możemy na liściach chrzanu, te natomiast dobrze komponują się z konserwowanymi warzywami. Dzięki swoim właściwościom świetnie nadaje się jako dodatek do sosów, wzbogacających dziczyznę i ciężkostrawne, tłuste mięsa. Niektórzy cenią go też jako idealną przyprawę do białego barszczu.

Jeżeli nawet w ciągu roku chrzan nie jest tak bardzo eksploatowany w naszej kuchni, z całą pewnością króluje na stole podczas świąt Wielkiej Nocy. Chrzan w towarzystwie śmietany, majonezu czy miodu doskonale wpisuje się w świąteczne menu. W zależności od upodobań, możemy stosować go w delikatnej, bądź piekielnie ostrej postaci.

Na gorąco, schłodzony, gotowany lub suszony czy konserwowany, jest zawsze gotowy do urozmaicenia każdego niemal posiłku.

Zdjęcie należy do http://www.flickr.com/photos/avlxyz/

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Jajka z pastą chrzanową
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 495
Jajka z groszkiem
Czas przyrządzenia
0,2 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 573
Sałatka makaronowa z brokułami

Sałatka makaronowa z brokułami

Data dodania: 2012-02-11
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 461
Pasta jajeczna z cebulką
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 380
Pasta z szynką

Pasta z szynką

Data dodania: 2011-10-31
Czas przyrządzenia
0,4 godz
Ile porcji
1
Wyświetlenia: 478
Ogórki małosolne-3 dniowe

Ogórki małosolne-3 dniowe

Data dodania: 2011-10-31
Czas przyrządzenia
72 godz
Ile porcji
1
Wyświetlenia: 575
Ruloniki z szynki z galarecie

Ruloniki z szynki z galarecie

Data dodania: 2011-08-30
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 665
Ogórki z papryką

Ogórki z papryką

Data dodania: 2011-08-30
  • Akcesoria:
  • garnek,nóż,łyzka,słoiki
  • ...
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 645
Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe

Data dodania: 2011-08-30
  • Akcesoria:
  • garnek,denko,nóż,słoiki
  • ...
Czas przyrządzenia
1,5 godz
Ile porcji
7
Wyświetlenia: 580
Sałatka jajeczna na wielkanoc

Sałatka jajeczna na wielkanoc

Data dodania: 2011-06-30
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 422
Żurek z kiełbasą i jajami

Żurek z kiełbasą i jajami

Data dodania: 2011-06-30
Czas przyrządzenia
1,5 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 474
Ser z barszczem białym

Ser z barszczem białym

Data dodania: 2011-06-30
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 426
Chłodnik ze szczawiu

Chłodnik ze szczawiu

Data dodania: 2011-06-30
Czas przyrządzenia
1,6 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 413
Gruszki w marynacie na kwaskowo

Gruszki w marynacie na kwaskowo

Data dodania: 2011-06-25
  • Akcesoria:
  • garnek
  • słoiki
  • ...
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 650
Super ćwikła

Super ćwikła

Data dodania: 2011-06-24
Czas przyrządzenia
2,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 483

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.