Groszek

Groch towarzyszy człowiekowi od wieków i tysiącleci. Należy do tej grupki roślin, który odkryte zostały najwcześniej, a za pierwsze jego źródło uznano Bliski Wschód. Badania tamtejszych stanowisk archeologicznych wykazały na obecność groszku sprzed 10 000 lat. Roślina została oswojona przez człowieka około 2000 roku przez naszą erą, a do pierwszych upraw doszło na terenie Europy, Ameryki oraz Chin.

Groszek jest powszechnie dostępny na sklepowych półkach i najczęściej pojawia się w postaci mrożonej lub puszkowanej. Oprócz tego na licznych rynkach i bazarach zajdziemy go w stanie surowym. Ponadto w Polsce uprawiany jest groszek cukrowy, który z kolei nadaje się do spożycia wraz z całymi strąkami.

Groszek należy rzecz jasna do warzyw strączkowych. Jego rozmiary nierzadko osiągają 2 metry. Posiada charakterystyczne liście, które za pomocą specjalnych wąsów, umożliwiają roślinie wspinanie się po ogrodzeniach, tyczkach, a nawet ścianach czy będących opodal warzywach. Strąki przybierają kształt zielonej, wydłużonej torebki, w której zamkniętych jest kilka dosyć dużych ziaren.

Groszek odznacza się imponującą wartością energetyczną. W składzie zielonych ziaren odnajdziemy spore pokładu tłuszczów, witamin, soli mineralnych, a także białek roślinnych. Oprócz tego groszek jest prawdziwą kopalnią witamin z grupy B, ryboflawiny, kwasu pantotenowego i nikotynowego oraz tiaminy. Do niniejszego składu dodać trzeba karoten, towarzyszący witaminie C, jednakże ilości obu są nieznaczne. Znacznie lepiej prezentują się za to zapasy wapnia, fosforu i żelaza.

Jest podstawą do przyrządzenia zupy grochowej. Bardzo często staje się cenionym składnikiem surówek i sałatek. Zdarza się, że warzywo towarzyszy kapuście, bądź daniom rybnym. Na nasze stoły trafia zazwyczaj wraz z sałatką jarzynową (groszek z puszki). Oprócz tego ziarna groszku są idealnym dodatkiem do risotto. Jego smak warto komponować z plackami czy potrawami opartymi na makaronie. Dosyć popularny jest również zielony groch po francusku.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Wegetariańskie flaczki

Wegetariańskie flaczki

Data dodania: 2012-08-01
Czas przyrządzenia
0,4 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 439
Szybka potrawka z makaronu

Szybka potrawka z makaronu

Data dodania: 2012-02-25
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 400
Sałatka warzywno owocowa

Sałatka warzywno owocowa

Data dodania: 2012-01-31
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 375
Galaretka warstwowa

Galaretka warstwowa

Data dodania: 2012-01-08
Czas przyrządzenia
24 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 929
Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Data dodania: 2012-01-04
Czas przyrządzenia
0,6 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 353
Sałatka z zupkami chińskimi

Sałatka z zupkami chińskimi

Data dodania: 2012-01-04
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 384
Sałatka

Sałatka

Data dodania: 2011-12-27
Czas przyrządzenia
0,6 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 434
Serowa zupa z mięsem

Serowa zupa z mięsem

Data dodania: 2011-07-28
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 555
Warzywa z ryżem

Warzywa z ryżem

Data dodania: 2011-07-26
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 512
Sałata pekińska z karkówką

Sałata pekińska z karkówką

Data dodania: 2011-07-16
Czas przyrządzenia
0,6 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 606
Zupa pieczarkowa z warzywami
Czas przyrządzenia
0,6 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 562
Sałatka ze śledzia

Sałatka ze śledzia

Data dodania: 2011-07-09
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 513
Grochowo-ogórkowy mus
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 455
Ryż z kurczakiem

Ryż z kurczakiem

Data dodania: 2011-07-03
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 491
Śledziowa sałatka z soją

Śledziowa sałatka z soją

Data dodania: 2011-07-01
Czas przyrządzenia
0,4 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 429

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.