Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe niespecjalnie wyróżniają się pośród wszystkich składników, wykorzystywanych w pieleszach naszej kuchni, mimo to zawsze stanowią miłe urozmaicenie codziennego menu. Sklepowe półki nieraz wręcz uginają się od słoików, w których zamknięta została ta smaczna oraz niskokaloryczna przekąska.

Z całą pewnością nie możemy odmówić im walorów smakowych. Zwykle zachowują kwaśny, bądź kwaśno – słodki bukiet, a oprócz tego charakteryzują się octowym aromatem. Warto dodać, że według współczesnych przepisów, przygotowana marynata posiadać powinna od 0,5 do 0,8% stężenia kwasu octowego.

Połową sukcesu udanej marynaty jest skrupulatny dobór składników. Ogórki powinny odznaczać się twardością i jędrnością, a przy tym wybrać trzeba te niewyrośnięte. Osobną kwestią jest to, że nie mogą posiadać żadnych plamek, ani uszkodzeń. Jeżeli zbiory okazały się udane, ogórki należy ułożyć w słoikach, następnie zaś można przejść do przygotowania zalewy. Nie istnieje jeden doskonały przepis na takową, a jej finalna postać w dużej mierze zależeć będzie od naszych osobistych kulinarnych preferencji. Mimo wszystko nieodłącznym elementem dobrej zalewy powinien być ząbek czosnku, gałązka kopru i biała gorczyca w towarzystwie ziela angielskiego oraz liścia laurowego. Do wszystkiego dodać można sól, cukier, chrzan i oczywiście ocet. Taki dobór przypraw wpłynie nie tylko na smak, ale też bakteriobójcze i utrwalające właściwości zalewy.

Niektórzy z nas preferują bardzo kwaśny posmak zalewy, wtedy pamiętać należy o równie sporej dawce przypraw. Przy tym wszystkim musimy uważać, by całkowicie nie stłamsić smaku i aromatu samych ogórków. W momencie, kiedy marynata jest gotowa, słoiki odstawiamy w chłodnym miejscu na okres 2, 3 tygodni.

Ogórki konserwowe można zjadać w całości, można też uczynić z nich dodatek do sałatek, bądź szaszłyków. Warto łączyć je ze smakiem papryki oraz grzybów. Doskonale sprawdzą się też jako miła dla oka, gastronomiczna dekoracja, która jeszcze bardziej podniesie wartość, przygotowanych przez nas potraw.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Szybka sałatka

Szybka sałatka

Data dodania: 2012-10-31
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 16273
Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem

Data dodania: 2012-10-16
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 455
Kanie w zalewie
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 622
Szybka sałatka z serem żółtym
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 451
Sałatka gyros z ryżem
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 538
Pieczeń cielęca nadziewana

Pieczeń cielęca nadziewana

Data dodania: 2012-04-16
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 399
Szybka sałatka

Szybka sałatka

Data dodania: 2012-04-15
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 419
Jajka w sosie tatarskim

Jajka w sosie tatarskim

Data dodania: 2011-12-08
Czas przyrządzenia
0,4 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 461
Kiszona sałatka

Kiszona sałatka

Data dodania: 2011-11-30
  • Akcesoria:
  • garnek,łyzka
  • ...
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 382
Sałatka makaronowa

Sałatka makaronowa

Data dodania: 2011-10-31
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
1
Wyświetlenia: 451
Zawijańce w waflu

Zawijańce w waflu

Data dodania: 2011-10-31
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 553
Kotlety ziemniaczane z kaszą gryczaną

Kotlety ziemniaczane z kaszą gryczaną

Data dodania: 2011-08-30
  • Akcesoria:
  • miska,łyzka,patelnia,denko,nóż
  • ...
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 555
Motylek

Motylek

Data dodania: 2011-08-30
  • Akcesoria:
  • nóż,denko,talerzyk
  • ...
Czas przyrządzenia
0,2 godz
Ile porcji
1
Wyświetlenia: 655
Wiosenne kanapeczki ryżowe

Wiosenne kanapeczki ryżowe

Data dodania: 2011-08-11
  • Składniki:
  • ketchup do smaku
  • koperek
  • słodka papryka czerwona
  • majonez
  • szczypior
  • ...
  • Akcesoria:
  • nóż,łyżka,talerzyk,denko
  • ...
Czas przyrządzenia
0,2 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 486
Sałatka z tuńczyka (ekspresowa)

Sałatka z tuńczyka (ekspresowa)

Data dodania: 2011-07-02
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 440

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.