Ogórki konserwowe niespecjalnie wyróżniają się pośród wszystkich składników, wykorzystywanych w pieleszach naszej kuchni, mimo to zawsze stanowią miłe urozmaicenie codziennego menu. Sklepowe półki nieraz wręcz uginają się od słoików, w których zamknięta została ta smaczna oraz niskokaloryczna przekąska.
Z całą pewnością nie możemy odmówić im walorów smakowych. Zwykle zachowują kwaśny, bądź kwaśno – słodki bukiet, a oprócz tego charakteryzują się octowym aromatem. Warto dodać, że według współczesnych przepisów, przygotowana marynata posiadać powinna od 0,5 do 0,8% stężenia kwasu octowego.
Połową sukcesu udanej marynaty jest skrupulatny dobór składników. Ogórki powinny odznaczać się twardością i jędrnością, a przy tym wybrać trzeba te niewyrośnięte. Osobną kwestią jest to, że nie mogą posiadać żadnych plamek, ani uszkodzeń. Jeżeli zbiory okazały się udane, ogórki należy ułożyć w słoikach, następnie zaś można przejść do przygotowania zalewy. Nie istnieje jeden doskonały przepis na takową, a jej finalna postać w dużej mierze zależeć będzie od naszych osobistych kulinarnych preferencji. Mimo wszystko nieodłącznym elementem dobrej zalewy powinien być ząbek czosnku, gałązka kopru i biała gorczyca w towarzystwie ziela angielskiego oraz liścia laurowego. Do wszystkiego dodać można sól, cukier, chrzan i oczywiście ocet. Taki dobór przypraw wpłynie nie tylko na smak, ale też bakteriobójcze i utrwalające właściwości zalewy.
Niektórzy z nas preferują bardzo kwaśny posmak zalewy, wtedy pamiętać należy o równie sporej dawce przypraw. Przy tym wszystkim musimy uważać, by całkowicie nie stłamsić smaku i aromatu samych ogórków. W momencie, kiedy marynata jest gotowa, słoiki odstawiamy w chłodnym miejscu na okres 2, 3 tygodni.
Ogórki konserwowe można zjadać w całości, można też uczynić z nich dodatek do sałatek, bądź szaszłyków. Warto łączyć je ze smakiem papryki oraz grzybów. Doskonale sprawdzą się też jako miła dla oka, gastronomiczna dekoracja, która jeszcze bardziej podniesie wartość, przygotowanych przez nas potraw.
Brak komentarzy