Szpinak

Szpinak poznano już w czasach starożytnej Persji. Inne nacje mogły włączyć go do swojej diety dzięki arabskim handlarzom. Najbardziej znanym gatunkiem tego przedstawiciela roślin komosowatych jest szpinak warzywny.

Szpinak posiada charakterystyczne, owalne i romboidalne liście. Zabarwione na kilka odcieni zielonego mają nam wiele do zaoferowania. Największą uwagą powinniśmy obdarzyć liście młode i świeże. Te posiadać będą nie tylko lepszy smak (na który tak się powszechnie narzeka), ale też większą wartość odżywczą.

Warzywo jest prawdziwą kopalnią niezbędnych dla organizmu elementów. W jego składzie znajdziemy między innymi sód, potas, żelazo, cynk, chlor, a także mangan i wapń. Do tego wspomnieć trzeba o sporych dawkach karotenu, witaminach E, K i C, a także witaminach z grupy B. Szpinak zawiera biotynę, a ponadto kwas, nikotynowy, pantotenowy i szczawiowy. Niestety ze względu na ten trzeci, należy unikać nadmiaru zielonego warzywa.

Szpinak otwiera przed nami wiele kulinarnych możliwości. Surowy doskonale sprawdzi się w połączeniu z czosnkiem, sosem na bazie oliwy i sokiem cytrynowym. Szpinak blanszowany będzie się dobrze komponował z parmezanem, gałką muszkatołową oraz odrobiną czosnku, mrożony zaś polubią miłośnicy lasagne z pomidorami.

Szpinak można ugotować, jednak proces ten nie powinien trwać zbyt długo, albowiem woda skutecznie wyciąga wszystkie korzystne dla zdrowia składniki. W takiej postaci warzywo może pełnić rolę nadzienia do naleśników albo pierogów. Dobrym pomysłem wydaje się również smażenie szpinaku na maśle. Później można zakomponować go w towarzystwie parmezanu, czosnku i soku cytrynowego, tworząc w ten sposób wyśmienite i pożywne śniadanie. W każdej chwili można podać go razem z makaronem czy ryżem, a danie takie nadawać się będzie zarówno do spożycia na gorąco, jak i na zimno. Oprócz tego, szpinak uświetnić może omlet lub danie oparte na kurczaku.

Szpinak przez wiele lat był niesławnym warzywem, którego unikano jak ognia. Pora docenić dobra, jakimi jest przesiąknięty.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Naleśniki ze szpinakiem
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 495
Roladka z fetą i szpinakiem
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 533
Pulpeciki w sosie szpinakowym na sałacie z ziemniaczkami
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 507
Pierś ze szpinakiem i marchewką
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 481
Knedle twarogowe

Knedle twarogowe

Data dodania: 2011-06-26
  • Składniki:
  • tłusty twaróg
  • chudy twaróg
  • bulion warzywny
  • pasta ajwar
  • olej
  • ...
Czas przyrządzenia
0,9 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 522
Szpinakowy chłodnik
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 475
Rolada ze szpinakiem

Rolada ze szpinakiem

Data dodania: 2011-06-20
  • Akcesoria:
  • tłuczek
  • sznurek
  • blacha
  • piekarnik
  • ...
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 504
Babeczki różno kolorowe ryżowe
Czas przyrządzenia
0,6 godz
Ile porcji
12
Wyświetlenia: 1279
Zupa szpinakowa z pulpetami
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 1089
Sałatka ze szpinakiem

Sałatka ze szpinakiem

Data dodania: 2011-04-15
Czas przyrządzenia
0,4 godz
Ile porcji
7
Wyświetlenia: 497
Szpinak w sosie śmietanowym
Czas przyrządzenia
0,6 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 1575
Pasztet ze szpinaku

Pasztet ze szpinaku

Data dodania: 2011-04-11
Czas przyrządzenia
0,6 godz
Ile porcji
12
Wyświetlenia: 505
Zupa szpinakowa

Zupa szpinakowa

Data dodania: 2011-03-16
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 883
Zapiekany makaron

Zapiekany makaron

Data dodania: 2011-03-11
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 566
Węgorz ze szpinakiem

Węgorz ze szpinakiem

Data dodania: 2011-01-28
Czas przyrządzenia
0,6 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 792

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.