Szpinak poznano już w czasach starożytnej Persji. Inne nacje mogły włączyć go do swojej diety dzięki arabskim handlarzom. Najbardziej znanym gatunkiem tego przedstawiciela roślin komosowatych jest szpinak warzywny.
Szpinak posiada charakterystyczne, owalne i romboidalne liście. Zabarwione na kilka odcieni zielonego mają nam wiele do zaoferowania. Największą uwagą powinniśmy obdarzyć liście młode i świeże. Te posiadać będą nie tylko lepszy smak (na który tak się powszechnie narzeka), ale też większą wartość odżywczą.
Warzywo jest prawdziwą kopalnią niezbędnych dla organizmu elementów. W jego składzie znajdziemy między innymi sód, potas, żelazo, cynk, chlor, a także mangan i wapń. Do tego wspomnieć trzeba o sporych dawkach karotenu, witaminach E, K i C, a także witaminach z grupy B. Szpinak zawiera biotynę, a ponadto kwas, nikotynowy, pantotenowy i szczawiowy. Niestety ze względu na ten trzeci, należy unikać nadmiaru zielonego warzywa.
Szpinak otwiera przed nami wiele kulinarnych możliwości. Surowy doskonale sprawdzi się w połączeniu z czosnkiem, sosem na bazie oliwy i sokiem cytrynowym. Szpinak blanszowany będzie się dobrze komponował z parmezanem, gałką muszkatołową oraz odrobiną czosnku, mrożony zaś polubią miłośnicy lasagne z pomidorami.
Szpinak można ugotować, jednak proces ten nie powinien trwać zbyt długo, albowiem woda skutecznie wyciąga wszystkie korzystne dla zdrowia składniki. W takiej postaci warzywo może pełnić rolę nadzienia do naleśników albo pierogów. Dobrym pomysłem wydaje się również smażenie szpinaku na maśle. Później można zakomponować go w towarzystwie parmezanu, czosnku i soku cytrynowego, tworząc w ten sposób wyśmienite i pożywne śniadanie. W każdej chwili można podać go razem z makaronem czy ryżem, a danie takie nadawać się będzie zarówno do spożycia na gorąco, jak i na zimno. Oprócz tego, szpinak uświetnić może omlet lub danie oparte na kurczaku.
Szpinak przez wiele lat był niesławnym warzywem, którego unikano jak ognia. Pora docenić dobra, jakimi jest przesiąknięty.
Brak komentarzy