Tymianek

Tymianek uznać można za niezwykły. Jego nazwa od czasów starożytnych wiązana była z siłą i odwagą. Jaką rolę pełni dzisiaj? Czy nadal zasługuje na miano ważnego składnika? Zobaczmy.

Tymianek pospolity zakwalifikowano do rodziny jasnowatych, a sama roślina posiada swoje korzenie w regionach Morza Śródziemnego. Z uprawą tymianku można spotkać się na terenie Europy, Azji oraz Afryce, a ważną rolę w propagowaniu rośliny odegrali benedyktyni.

Jedną z charakterystycznych cech tymianku jest jego silny i uderzający w nozdrza aromat. Doskonale współgra z przygotowanymi potrawami, obdarowując je oryginalnym i urzekającym smakiem. Głównym sprawcą niniejszego aromatu jest olejek, w którym można znaleźć potężne pokłady tymolu oraz karwolu.

Zdążyliśmy już napomknąć, że tymianek był dobrze znany już w czasach starożytnych. Dzięki swoim właściwościom traktowano go jako roślinę leczniczą. Według Samarytan doskonale sprawdzał się jako środek bakteriobójczy. Oprócz tego przypisywano mu właściwości wykrztuśne i grzybobójcze. Egipcjanie korzystali z tymianku, dokonując mumifikacji.

Polacy zawdzięczają znajomość tymianku staraniom królowej Bony. Za jej sprawą znalazł sobie stałe miejsce w naszym codziennym menu, stając się równocześnie cenionym środkiem leczniczym. Preparaty, które stosuje się w przypadkach niedokrwistości zawierają właśnie tymianek, podobnie jak środki łagodzące nieżyt żołądka.

W naszej kuchni warto korzystać zarówno w tymianku świeżego, jak i suszonego. Niezależnie od tego, czy pochodzi on z hodowli czy jest przedstawicielem osobnika dziko rosnącego, tymianek wzbogaci każdy niemal rodzaj posiłku. Tak więc wyśmienicie sprawdzi się przy okazji mięsnych odwarów, uszlachetni pikantny sos, napełni aromatem garnek z grochową lub fasolową zupą. Trudno o lepszy dodatek do wołowiny, cielęciny i ryb. Tymianek przyjemnie komponuje się z pasztetami, serami, a nawet pizzą.

W czasach obecnych traktowany jest raczej jako dobra przyprawa niż skuteczny medykament, jednak nadal wart jest najwyższej gastronomicznej uwagi.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Wege makaron z pieczarkami
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 632
Kurki w sosie śmietanowym

Kurki w sosie śmietanowym

Najlepsze do placków ziemniaczanych!
Data dodania: 2012-05-10
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 517
Udka z zapiekanymi ziemniakami

Udka z zapiekanymi ziemniakami

Łatwe,tanie i sycące danie,doskonałe na rodzinny obiad.
Data dodania: 2012-04-19
  • Akcesoria:
  • blacha do pieczenia
  • łyżeczka
  • nóż
  • ...
Czas przyrządzenia
1,5 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 420
Kurze piersi duszone w piwie
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 584
Placki pomidorowe

Placki pomidorowe

Data dodania: 2011-12-29
Czas przyrządzenia
0,6 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 599
Kurczakowy sos

Kurczakowy sos

Data dodania: 2011-08-31
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 699
Schabowy na inny sposób

Schabowy na inny sposób

Data dodania: 2011-07-31
Czas przyrządzenia
24 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 669
Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy

Data dodania: 2011-07-31
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 514
Kaczka z awokado

Kaczka z awokado

Data dodania: 2011-07-13
Czas przyrządzenia
0,6 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 488
Warzywna zupa ze skrzydełkami

Warzywna zupa ze skrzydełkami

Data dodania: 2011-07-02
Czas przyrządzenia
1,8 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 608
Zupa z buraków

Zupa z buraków

Data dodania: 2011-06-30
Czas przyrządzenia
3 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 537
Zupa Marchewkowa

Zupa Marchewkowa

Data dodania: 2011-06-30
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 514
Ziemniaczana zupa z papryką
Czas przyrządzenia
2 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 446
Rolada ziemniaczana

Rolada ziemniaczana

Data dodania: 2011-06-30
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 497
Gulasz z fasolą

Gulasz z fasolą

Data dodania: 2011-06-25
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 505

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.