Cykoria z ananasem

Ocena przepisu

Składniki

SOS:

  • olej słonecznikowty 1 łyżka
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • sól 1 szczypta
  • śmietanka słodka 4 łyżki
  • rodzynki 2 łyżki
  • świeżo utarty miąższ kokosowy 2 łyżki

Sposób przyrządzenia

Cykorię oczyścić, umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół i wyciąć gorzki, klinowaty głąb. Kilka ładnych listków pozostawić z boku, pozostałe pokroić w poprzek na małe kawałki. Głąbik kopru włoskiego oczyścić, umyć, osuszyć, przekroić na pół i pociąć w poprzek na bardzo cienkie paski. Marchew oczyścić, umyć i drobno poszatkować. Listki radicchio oczyścić, umyć, osuszyć i ręcznie rozdrobnić na małe kawałki. Ananas obrać, przekroić wzdłuż na osiem części. Miąższ owocu pokroić w poprzek na małe kawałki. Liście cykorii ułożyć na dwóch talerzach, położyć na nich przygotowane uprzednio warzywa i kawałki ananasa. Olej zmieszać razem z 100ml wody i sokiem cytrynowym. Doprawić do smaku solą, śmietanką. Rodzynki opłukać, pozostawić do odsączenia, dodać do sosu, wymieszać delikatnie z surówką. Całość posypać wiórkami kokosowymi.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 45 min
Ile porcji: 4
Wyświetlenia: 1046
Data dodania: 2010-03-22

Zdjęcia

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Cykoria z ananasem

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.