Cykoria z ananasem
Składniki
SOS:
- olej słonecznikowty 1 łyżka
- sok z cytryny 2 łyżki
- sól 1 szczypta
- śmietanka słodka 4 łyżki
- rodzynki 2 łyżki
- świeżo utarty miąższ kokosowy 2 łyżki
Sposób przyrządzenia
Cykorię oczyścić, umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół i wyciąć gorzki, klinowaty głąb. Kilka ładnych listków pozostawić z boku, pozostałe pokroić w poprzek na małe kawałki. Głąbik kopru włoskiego oczyścić, umyć, osuszyć, przekroić na pół i pociąć w poprzek na bardzo cienkie paski. Marchew oczyścić, umyć i drobno poszatkować. Listki radicchio oczyścić, umyć, osuszyć i ręcznie rozdrobnić na małe kawałki. Ananas obrać, przekroić wzdłuż na osiem części. Miąższ owocu pokroić w poprzek na małe kawałki. Liście cykorii ułożyć na dwóch talerzach, położyć na nich przygotowane uprzednio warzywa i kawałki ananasa. Olej zmieszać razem z 100ml wody i sokiem cytrynowym. Doprawić do smaku solą, śmietanką. Rodzynki opłukać, pozostawić do odsączenia, dodać do sosu, wymieszać delikatnie z surówką. Całość posypać wiórkami kokosowymi.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty