Risotto z pieczarkami i kurkumą
Składniki
Sposób przyrządzenia
Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę aż się zeszkli, dodajemy przeciśnięty czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy umyte i pokrojone pieczarki i dusimy ok. 15 minut aż grzyby zmiękną.
Do garnka wlewamy ok. 2 łyżki oleju i stawiamy na palnik. Do rozgrzanego oleju wsypujemy ryż i kurkumę i mieszamy przez ok. 2 minuty. Następnie dolewamy szklankę bulionu, mieszamy i czekamy aż się wchłonie. Powtarzamy z pozostałymi 4 szklankami bulionu.
Pod koniec dodajemy pieczarki, natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Wyłączyć palnik i pozostawić pod przykryciem ok. 5 min. Jeszcze, aby ryż 'doszedł'.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty