Tajska sałatka z brązowym ryżem

Ocena przepisu

Opis

Pyszna tajska sałatka, z brązowym ryżem, chrupiącymi kawałkami ogórka, które nadadzą wraz z marchewką świeżości i rewelacyjnym sosem z papryczką chili. Znakomite na przystawkę, jak i danie główne.

Składniki

  • ryż brązowy 1 szklanka
  • czosnek 1 ząbek
  • olej z orzeszków ziemnych 2 łyżki
  • cukier 2 łyżeczki
  • ocet winny biały 3 łyżeczki
  • papryczka chili 1 sztuka
  • ogórek zielony długi 1 sztuka
  • marchewka 1 sztuka
  • szczypiorek 1 pęczek
  • kiełki sojowe 4 łyżki
  • orzechy nerkowca 4 łyżki
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzenia

Czosnek przecisnąć praską. Do rondla z grubym dnem wlać odrobinę oleju i wrzucić czosnek, po chwili dodać ryż brązowy i zalać 2 szklankami wody. Gotować, aż ryz wchłonie wodę i będzie gotowy. Około 20 minut. Orzechy nerkowca posiekać na kawałki. Ogórka umyć i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce - na dużych oczkach. Papryczkę chili posiekać, dodać olej, cukier, ocet i dokładnie wymieszać, aby cukier się rozpuścił. Ugotowany ryż połączyć z marchewką, ogórkiem, orzechami. Po wymieszaniu dodać szczypiorek sos z papryczki chili, oraz kiełki sojowe. Delikatnie wymieszać i ewentualnie przyprawić do smaku sola i pieprzem. Można podawać udekorowane koperkiem.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 20 min
Ile porcji: 6
Wyświetlenia: 14005
!Anna W

!Anna W

Data dodania: 2013-01-04

Zdjęcia

Tajska sałatka z brązowym ryżem
!Anna W#

Dodane przez:

!Anna W

2013-01-04
Zdjecie autorstwa Ron Dollete http://www.flickr.com/photos/saucesupreme/
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Tajska sałatka z brązowym ryżem

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.