Tajska sałatka z brązowym ryżem
Opis
Pyszna tajska sałatka, z brązowym ryżem, chrupiącymi kawałkami ogórka, które nadadzą wraz z marchewką świeżości i rewelacyjnym sosem z papryczką chili. Znakomite na przystawkę, jak i danie główne.
Składniki
- ryż brązowy 1 szklanka
- czosnek 1 ząbek
- olej z orzeszków ziemnych 2 łyżki
- cukier 2 łyżeczki
- ocet winny biały 3 łyżeczki
- papryczka chili 1 sztuka
- ogórek zielony długi 1 sztuka
- marchewka 1 sztuka
- szczypiorek 1 pęczek
- kiełki sojowe 4 łyżki
- orzechy nerkowca 4 łyżki
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia
Czosnek przecisnąć praską. Do rondla z grubym dnem wlać odrobinę oleju i wrzucić czosnek, po chwili dodać ryż brązowy i zalać 2 szklankami wody. Gotować, aż ryz wchłonie wodę i będzie gotowy. Około 20 minut. Orzechy nerkowca posiekać na kawałki. Ogórka umyć i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce - na dużych oczkach. Papryczkę chili posiekać, dodać olej, cukier, ocet i dokładnie wymieszać, aby cukier się rozpuścił. Ugotowany ryż połączyć z marchewką, ogórkiem, orzechami. Po wymieszaniu dodać szczypiorek sos z papryczki chili, oraz kiełki sojowe. Delikatnie wymieszać i ewentualnie przyprawić do smaku sola i pieprzem. Można podawać udekorowane koperkiem.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty