Ta uprawna roślina króluje na Hawajach, Filipinach, Meksyku, Florydzie czy Brazylii. Ciekawostką jest, że ananasy uprawiać można także i w Polsce, niestety w takich warunkach nie zaszczycą nas swoimi owocami. Ananasy posiadają charakterystyczny słodk...
Zakrzywione owoce, obleczone żółtą skórką wciąż zyskują na popularności jako zdrowa i przede wszystkim smaczna przegryzka. O bananach wiele mówi się w Japonii, gdzie uznawane są za podstawę jednej z nowoczesnych diet, czyniących prawdziwe cuda. N...
Bazylia jest jednym z najbardziej uniwersalnych ziół, a jej właściwości wykorzystywane są w wielu dziedzinach, nie tylko w zakresie kulinariów. W swojej karierze, zdołała wykazać się także na polu ziołolecznictwa, ale także wykorzystywana była w prze...
Boczek jest częścią wieprzowego mięsa, którą pozyskujemy poprzez cięcie wędzonej szynki, łopatki albo polędwicy. Należy do chętnie spożywanych składników kulinarnych. Bardzo często zjadamy boczek w postaci smażonej, komponując jego smak z przygotowan...
Uprawa brzoskwiń kultywowana była w Chinach, na długo przed rozpoczęciem naszej ery. Po jakimś czasie brzoskwiniowe drzewa poznano również w Azji Mniejszej i Rzymie. W naszym nadwiślańskim kraju uprawa tego owocu sięga VIII wieku naszej ery. Hodo...
Budyń to przede wszystkim jeden z najczęściej przyrządzanych deserów. Nie wymaga niemal żadnej wiedzy kulinarnej, charakteryzuje się prostotą przygotowania i całą gamą różnorodnych smaków. Kiedyś królowały budynie truskawkowe, malinowe czy waniliowe,...
Do otrzymania wyśmienitego bulionu niezbędne będą warzywa, woda, oraz składnik najważniejszy – drób w formie kurczaka, bądź kury. W odróżnieniu od innych zup, znajdujących się w naszym codziennym menu, bulion jest niezagęszczony, a często w jego skła...
Bułka tarta. Sama nazwa może być cokolwiek myląca, albowiem do produkcji tego składnika nie zawsze wykorzystuje się właśnie bułki. To, na co natkniemy się najczęściej, buszując po sklepowych półkach, to zazwyczaj starty chleb, do którego dodaje się n...
Cebula przybyła do nas z Azji Środkowej. Nie potrzebowała zbyt wiele czasu, żeby zyskać wysoki poziom popularności. Obecnie, bez większych problemów hoduje się ją w całej Europie, Azji oraz Ameryce. Ze względu na nieprzeciętne właściwości o bogactwo ...
Chleb niezaprzeczalnie nazwać można podstawowym składnikiem żywieniowym człowieka. Towarzyszy nam niemal od zawsze, a tradycja jego wypieku sięga ok. 11 tys. lat wstecz. Oprócz tego, chleb ma duże znaczenie w kulturze i religii, a odniesienia do tego...
Za ojczyste ziemie chrzanu pospolitego uznać należy Azję Zachodnią oraz Bałkany. Prekursorami w używaniu tego składnika byli Egipcjanie, Środkowa Europa natomiast poznała chrzan dopiero w XI wieku. Na samym początku swojej gastronomicznej kariery chr...
Grecy, Rzymianie i Chińczycy. Starożytne cywilizacje, które podłożyły podwaliny pod całą naszą teraźniejszość. Rozwiązania i wynalazki, które, dostosowane do obecnych czasów ułatwiają życie lub też sprawiają, iż staje się ono przyjemniejsze. Pośród r...
Cukier puder pamiętam, jako jeden ze smakołyków dzieciństwa. Aby tenże smakołyk pozyskać, wystarczy mieć dostęp do zwykłego cukru, jakim zwykliśmy słodzić poranną herbatę. Cukier taki jest granulowany, potem zaś poddany rozdrobnieniu. Dzięki temu, że...
Cukier waniliowy. Używamy go dość powszechnie, często kupując słodkie saszetki, które udoskonalić mają nasze wypieki. Ciasta, babeczki czy budynie nawet, wszystko z udziałem cukru waniliowego. Cukier waniliowy znajdziemy w co drugiej kuchni, prawda? ...
Cukinia, lub inaczej kabaczek, to warzywo, stanowiące jedną z odmian dyni zwyczajnej. Pochodzi z Włoch, jednakże jej urok dobrze znany jest również w innych częściach Europy. Największą popularnością kabaczki cieszą się w południowej części Rosji or...
«« | Poprzednia | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | Następna | »»