Cukinia, lub inaczej kabaczek, to warzywo, stanowiące jedną z odmian dyni zwyczajnej. Pochodzi z Włoch, jednakże jej urok dobrze znany jest również w innych częściach Europy. Największą popularnością kabaczki cieszą się w południowej części Rosji oraz na Bałkanach.
Oczywiście głównym argumentem przemawiającym za cukinią jest jej unikalny smak, jednakże powinna być też ceniona za szeroki wachlarz innych cech. Warto zatem wspomnieć, że jest to warzywo obdarzone niezwykle niską kalorycznością. Osoby, które w szczególny sposób martwią się o swoją sylwetkę, mogą włączyć kabaczki do codziennego menu bez obaw, że przybiorą na wadze. Regularne spożywanie cukinii wpłynie na pobudzenie przemiany materii, dzięki czemu składnik ten często zasila różnego rodzaju, odchudzające diety. Można dodać, że cukinia pomoże nieco odkwasić organizm.
Warto wspomnieć, iż jest ona wypełniona witaminami z grupy C, B1 oraz PP. Do powyższego składu dodać trzeba karoten. Istotną cechą jest to, że cukinia w żaden sposób nie przyczynia się do kumulowania i odkładania metali ciężkich w naszym organizmie.
Kabaczki można stosować w dowolny sposób. Warzywo chętnie poddaje się gotowaniu i duszeniu, jednakże wyśmienicie smakuje również po usmażeniu. Wiele osób docenia walory tego warzywa, spożywając cukinię w stanie surowym. Bardzo często praktykuje się włączenie kabaczka do sałatek, marynat lub zup. W książkach kucharskich i na portalach gastronomicznych znaleźć można setki przepisów, traktujących o wykorzystaniu cukinii do grzanek albo leczo. Jeśli dysponujemy pieczarkami czy pomidorami, możemy wyczarować z nich farsz, który doskonale podkreśli smakowe walory tego warzywa. Często też podaje się ją wespół z czosnkiem, który nada kabaczkowym potrawom charakteru.
Niezaprzeczalnie cukinia powinna znaleźć stałe miejsce na liście naszego codziennego menu. Skład warzywa, powoduje, że ma ono dobry wpływ na organizm, a przy tym jest w stanie podarować nam kilka chwil gastronomicznej rozkoszy.
Zdjęcie należy do http://www.flickr.com/photos/graibeard/
Brak komentarzy