Sałatka z ryby na zimno, czyli meksykańskie ceviche
Opis
Ceviche, czyli sałatka z ryby na zimno to doskonale znana potrawa w hiszpańskojęzycznych krajach. Dla Polaków i w ogóle osób jedzących ją pierwszy raz wydaje się bardzo egzotyczna i zadziwiająca smakowo.
Sok z cytrusów (zazwyczaj cytryn, lub limonek) powoduje, że świeża ryba jest jakby ugotowana, od soku ścina się mięso ryby i wcale nie smakuje surowizną.
Oczywiście istnieją rożne odmiany ceviche, jednak podstawowym składnikiem jest świeża ryba, bądź owoce morza, gdyż ceviche w niektórych rejonach jest robione np. z krewetek.
Składniki
- filety z ryby świeżej 400 gram
- cytryna 3 sztuki
- limonka 3 sztuki
- cebula czerwona 1 sztuka
- pomidor 2 sztuki
- awokado 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- chili czerwone 1 sztuka
- sól 0,5 łyżeczki
- pieprz 0,5 łyżeczki
- kolendra 10 listków
Sposób przyrządzenia
Filety kroimy w kotkę o wielkości 1,5 na 1,5 centymetra, albo wg gustu. Cytryny i limonki rolujemy, a następnie przekrajmy na połówki i wyciskamy sok. Sokiem z cytrusów zalewamy rybę i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. W tym czasie kilkakrotnie rybę mieszamy, aby sok dotarł do każdego kawałka.
Pomidory kroimy w kostkę (jeśli chcemy, możemy sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę). Cebulę kroimy w małą kosteczkę. Chilli siekamy drobno, ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy, lub przeciskamy praską. Awokado kroimy w kostkę - takiej wielkości jak pomidory.
Kawałki ryby mieszamy z warzywami, posypujemy solą i pieprzem. Przed podaniem kroimy drobno listki kolendry i posypujemy sałatkę.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty