• apette.pl
  • Sałatka z ryby na zimno, czyli meksykańskie ceviche

Sałatka z ryby na zimno, czyli meksykańskie ceviche

Ocena przepisu

Opis

Ceviche, czyli sałatka z ryby na zimno to doskonale znana potrawa w hiszpańskojęzycznych krajach. Dla Polaków i w ogóle osób jedzących ją pierwszy raz wydaje się bardzo egzotyczna i zadziwiająca smakowo.

Sok z cytrusów (zazwyczaj cytryn, lub limonek) powoduje, że świeża ryba jest jakby ugotowana, od soku ścina się mięso ryby i wcale nie smakuje surowizną.

Oczywiście istnieją rożne odmiany ceviche, jednak podstawowym składnikiem jest świeża ryba, bądź owoce morza, gdyż ceviche w niektórych rejonach jest robione np. z krewetek.

Składniki

  • filety z ryby świeżej 400 gram
  • cytryna 3 sztuki
  • limonka 3 sztuki
  • cebula czerwona 1 sztuka
  • pomidor 2 sztuki
  • awokado 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • chili czerwone 1 sztuka
  • sól 0,5 łyżeczki
  • pieprz 0,5 łyżeczki
  • kolendra 10 listków

Sposób przyrządzenia

Filety kroimy w kotkę o wielkości 1,5 na 1,5 centymetra, albo wg gustu. Cytryny i limonki rolujemy, a następnie przekrajmy na połówki i wyciskamy sok. Sokiem z cytrusów zalewamy rybę i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. W tym czasie kilkakrotnie rybę mieszamy, aby sok dotarł do każdego kawałka.

Pomidory kroimy w kostkę (jeśli chcemy, możemy sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę). Cebulę kroimy w małą kosteczkę. Chilli siekamy drobno, ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy, lub przeciskamy praską. Awokado kroimy w kostkę - takiej wielkości jak pomidory.

Kawałki ryby mieszamy z warzywami, posypujemy solą i pieprzem. Przed podaniem kroimy drobno listki kolendry i posypujemy sałatkę.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 15 min
Ile porcji: 4
Wyświetlenia: 15349
Data dodania: 2013-01-11

Zdjęcia

Sałatka z ryby na zimno, czyli meksykańskie ceviche
sunflower#

Dodane przez:

sunflower

2013-01-11
Zdjęcie autorstwa http://www.flickr.com/photos/viajescangrejo/
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Sałatka z ryby na zimno, czyli meksykańskie ceviche

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.