Yerba mate staje się coraz popularniejsza w naszym kraju, pora więc nieco przybliżyć to zagadnienie. Yerba mate to napój przygotowany z wysuszonych i zmielonych liści ostrokrzewu paragwajskiego. Napój bierze swój początek w krajach Ameryki Południowej oraz na Bliskim Wschodzie. Być może nie moglibyśmy cieszyć się jego zaletami gdyby nie jezuiccy misjonarze, który odkryli tą dosyć specyficzną używkę, jakimi raczyły się pogańskie plemiona. Napój łagodził poczucie głodu, likwidował zmęczenie, a do tego w dużym stopniu rozjaśniał umysł.
Jezuici szybko docenili wysuszone zioła i sprowadzili yerbę do Europy, gdzie stała się alternatywą dla herbaty, którą wówczas sprowadzano z Azji. Yerba mate szybko zyskała popularność w Paragwaju, Argentynie, Brazylii i Urugwaju, gdzie traktuje się ją jako napój narodowy.
Skąd wzięła się yerba? Stara legenda głosi, że Boginie Księżyca i Chmury przybyły na ziemię i zostały zaatakowane przez jaguara. Przed niebezpieczeństwem obronił je pewien staruszek, który w ramach podziękowania dostał niespotykany dotąd rodzaj rośliny. Miała ona posłużyć do przygotowania „naparu przyjaźni”.
Jakie korzyści płyną z picia yerby? Napój jest dosyć ważnym źródłem polifenoli, które jak wiemy posiadają właściwości przeciwutleniające. Regularne raczenie się tym naparem wpływa na poprawę DNA, poprawia kondycję wątroby, nerek oraz pęcherzu moczowego. Yerba posiada właściwości, które pozwalają na obniżenie poziomu cholesterolu. Oprócz tego idealnie stymuluje ośrodkowy układ nerwowy i wzmacnia serce. Picie tego napoju jest wskazana dla osób, będących na diecie, gdyż jej właściwości pomagają w walce z otyłością. Oprócz tego regularne spożywanie yerby może zapobiegać wielu poważnym nowotworom.
Obecnie yerba mate dostępna jest w wielu sklepach, wraz z całą gamą akcesoriów, które pozwolą cieszyć się pełnią smaku i właściwości tego napoju.
Wstaw na stronę:
Nie ma komentarzy