Oregano

Lebiodkę pospolitą spotkać można głównie na terenie Azji i Europy. W Polsce stała się dosyć popularną rośliną, która ceniona jest za swoje kulinarne i lecznicze właściwości. Przedstawicielka rodziny jasnowatych znana jest szerzej jako oregano.

Oregano należy do ziół, które znano i wykorzystywano już za czasów starożytnej Grecji. W swoich dziełach wspominali o nim zarówno Arystoteles, jak i Hipokrates. Warto wspomnieć, że lebiodka pospolita służyła niegdyś jako popularny barwnik do tkanin – z kwiatów otrzymywano pomarańczowy kolor.

Oregano łatwo rozpoznać po silnym i niezwykle przyjemnym zapachu. Przyprawa posiada również lekko gorzkawy posmak. Pełni ważna rolą w kulinariach, jednakże niektórzy nadal doceniają jej lecznicze właściwości. Lebiodka doskonale sprawdza się jako środek wykrztuśny i dezynfekujący. Może zapobiegać biegunkom, a oprócz tego działa moczopędnie. Oregano zawiera w sobie olejek tymolowy, który z kolei posłużyć może do płukania gardła w przypadku podrażnień i trudno gojących się ran. Wspomnieć można, że oregano ułatwia trawienie, a także jest w stanie pobudzić nieco uśpiony apetyt.

Jednakże oregano to przede wszystkim przyprawa, która urozmaicić ma przygotowane przez nas posiłki. Zacznijmy o tego, że wchodzi ono w skład ziół prowansalskich, zaraz obok tymianku, bazylii czy rozmarynu. Kucharze na całym świecie starają się w kreatywny sposób łączyć walory oregano z inny przyprawami, otrzymując w ten sposób unikalne i smakowite mieszanki.

Często wzbogaca sosy, sałatki i mięsa, które cieszą nas później niespotykanym aromatem. Suszone oregano może stać się dodatkiem do zup, rybne potrawy również zyskają w podobnej kompozycji. Bardzo popularne jest łącznie oregano z pomidorami, co pozwala na uwolnienie nowych walorów smakowych. Gastronomicznej fuzji z oregano poddawane są również alkohole - przyprawa często staje się składnikiem różnej maści wermutów i likierów.

Należy wspomnieć, że oregano powinno się dodawać dopiero pod samo koniec gotowania.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Sos do makaronu
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 828
Pyszne zapiekanki domowe

Pyszne zapiekanki domowe

Data dodania: 2012-06-19
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 465
Szybka marynata do ryby

Szybka marynata do ryby

Data dodania: 2012-03-26
Czas przyrządzenia
0,0 godz
Ile porcji
1
Wyświetlenia: 1239
Mini tortille zapiekane z szynką i serem żółtym

Mini tortille zapiekane z szynką i serem żółtym

Data dodania: 2012-03-21
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 981
Papryka nadziewana mięsem mielonym zapiekana z sosem beszamelowym
Czas przyrządzenia
1,8 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 1354
Lasagne z mięsem mielonym zapiekane z sosem beszamelowym
Czas przyrządzenia
1,5 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 542
Zapiekanka makaronowo - warzywna z sosem beszamelowym

Zapiekanka makaronowo - warzywna z sosem beszamelowym

Data dodania: 2012-03-15
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 901
Pasztet z indyka

Pasztet z indyka

Data dodania: 2012-02-14
Czas przyrządzenia
1,7 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 527
Spaghetti

Spaghetti

Data dodania: 2012-01-31
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 394
Gulasz mięsno - warzywny

Gulasz mięsno - warzywny

Data dodania: 2012-01-22
Czas przyrządzenia
1,8 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 462
Jaja zapiekane w pomidorach

Jaja zapiekane w pomidorach

Data dodania: 2012-01-18
  • Akcesoria:
  • naczynie żaroodporne
  • łyzeczka
  • nóż i deska do krojenia
  • ...
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 536
Naleśniki meksykańskie

Naleśniki meksykańskie

Data dodania: 2011-12-30
Czas przyrządzenia
1,2 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 729
Makaronowe gniazda zapiekane z mięsem i warzywami

Makaronowe gniazda zapiekane z mięsem i warzywami

Data dodania: 2011-12-29
  • Akcesoria:
  • naczynie żaroodporne
  • nóż i deska do krojenia
  • patelnia i łyżka drewniana
  • garnek
  • ...
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 719
Sos pomidorowy do pizzy
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
1
Wyświetlenia: 592
Sos czosnkowy

Sos czosnkowy

Data dodania: 2011-12-29
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
1
Wyświetlenia: 452

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.