Majonez

Majonez. W obecnych czasach jest jednym z najbardziej popularnych sosów, jakie w kuchennych pieleszach dodajemy do przygotowywanych potraw. Jakie były jego początki? Kto mianować się może wynalazcą majonezu? Ta kwestia nadal pozostaje sprzeczna, a liczne wersje narodzin majonezu wykluczają siebie nawzajem. Możliwe jednak, iż po raz pierwszy człowiek zetknął się z majonezowym sosem na terenie Mahón.

Francuskie wojska od dłuższego czasu próbował zdobyć obronne mury Mahón. Jego obrońcy, mimo, iż walczyli dzielnie, cierpieć zaczęli z powodu rosnącego głodu. Kiedy spiżarnia okazała się niemal opustoszała, jedynymi składnikami, jakie pozostały były jajka i oliwa. Tak więc odtąd, każdy posiłek musiał, siłą rzeczy, składać się z gotowanych jaj, polanych sosem, który otrzymywano z jajek i oliwy. Kiedy Francuzi tryumfalnie zdołali wejść do Mahón, już jako zwycięzcy i zdobywcy, ujrzeli na stołach niecodzienną potrawę. Okazało się, iż prowizorycznie wykonany sos nadto cieszył kubeczki smakowe, tak wiec postanowiono rozsławić go na całą Francję. Tak właśnie, według jednej z legend, dojść miało do wynalezienia pierwszego na świecie majonezu.

Z czasem technologia wyrobu majonezowego sosu uległa znacznej ewolucji. W tej chwili oliwa może być bezkarnie zastąpiona olejem roślinnym, a na miejscu surowych żółtek, coraz częściej pojawiają się gotowane jajka lub jajka w proszku. Do tego towarzystwa chętnie dołączają liczne przyprawy w postaci cukru czy musztardy. Jako znamię naszych czasów, do majonezu coraz częściej dodaje się różne emulgatory, konserwanty i barwniki.

Sklepowe półki obfitują w różnej maści majonezy, wśród których wybrać możemy ten, jaki najbardziej odpowiada naszym kulinarnym gustom i potrzebom. Tak więc, najbardziej chyba znanym jest tu majonez stołowy. Jeżeli chcielibyśmy wizualnie upiększyć przygotowaną potrawę, do tej roli najodpowiedniejszym będzie majonez dekoracyjny, znany z nieco gęstszej konsystencji. Postać bardziej płynną posiada za to sos majonezowy, który w naszej kuchni również znaleźć może wiele zastosowań. Ostatnim jest majonez sałatkowy, który jest gorszej jakości niż poprzednicy, składając się głównie z zagęszczonej chemicznie wody.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Szybka sałatka

Szybka sałatka

Data dodania: 2012-10-31
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 16273
Sałatka ze sałatą

Sałatka ze sałatą

Data dodania: 2012-10-23
  • Składniki:
  • majonez
  • kukurydza konserwowa
  • jajka
  • ogórek
  • pomidor
  • ...
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 14014
Sałatkowe roladki

Sałatkowe roladki

Data dodania: 2012-10-16
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 638
Ogórki z farszem
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 659
Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem

Data dodania: 2012-10-16
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 455
Faszerowane jajka

Faszerowane jajka

Data dodania: 2012-09-20
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 424
Surówka z papryką

Surówka z papryką

Data dodania: 2012-09-14
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 449
Łosoś smażony w sałatce

Łosoś smażony w sałatce

Data dodania: 2012-07-26
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 661
Fantazyjne kanapeczki

Fantazyjne kanapeczki

Data dodania: 2012-07-26
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 548
Sałatka gyrosowa

Sałatka gyrosowa

Data dodania: 2012-07-09
Czas przyrządzenia
0,4 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 1163
Sałatka z tuńczykiem i ryżem

Sałatka z tuńczykiem i ryżem

Data dodania: 2012-07-03
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 462
Sałatka z ravioli

Sałatka z ravioli

Data dodania: 2012-07-02
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 455
Sałatka z czerwoną fasolką

Sałatka z czerwoną fasolką

Data dodania: 2012-06-23
  • Akcesoria:
  • miska
  • ...
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 435
Brokuł zapiekany z fetą

Brokuł zapiekany z fetą

Data dodania: 2012-06-19
  • Akcesoria:
  • naczynie żaroodporne
  • ...
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 460
Sałatka z kuskusem
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 410

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.