Szynka jest wyrobem garmażeryjnym, który dosyć często przewija się na naszych kuchennych stołach. W sklepach możemy zazwyczaj znaleźć dwa rodzaje tego składnika – z kością lub bez. Sama szynka posiada czerwone, bądź jasnoróżowe zabarwienie, a warstwa tłuszczu, jaka do niej przylega posiada kolor kremowy. Warto dodać, że mrożone kawałki szynki mogą stracić nieco ze swej pierwotnej barwy, wpadając w odcienie szarości.
Szynka zdobyła popularność między innymi dzięki temu, że da się ją spożywać na kilka sposobów. Oprócz wersji na mokro lub sucho, szynka wykorzystywana jest do produkcji konserw. Jeżeli zostaje poddana procesowi konserwacji na sucho, konieczne jest użycie odpowiednich substancji chemicznych, a także mieszanki soli. Na samym końcu należy taki produkt rehydratyzować. Drugim sposobem konserwacji, jest wersja na mokro. Tutaj przydatna będzie solanka, w której trzeba zanurzyć wybraną szynkę. Alternatywą jest wstrzyknięcie wspomnianej solanki bezpośrednio w mięsne tkanki.
Na najbogatszych stołach znaleźć możemy szynkę parmeńską. Żeby mięso zasłużyło na odpowiedni certyfikat, świnie przeznaczone do uboju muszą być hodowane z rygorystycznych, ściśle określonych warunkach. Do tego w chwili uboju zwierze musi osiągnąć minimalną masę ciała równą 140 kilogramom. Nie może być też młodsze niż 10 miesięcy. Do tego, jedynymi składnikami, jakie dopuszcza się w poszczególnym etapach produkcji szynki, są sól i pieprz.
Szynka jest zdrowym i pożądanym przez nasz organizm składnikiem. Szynka parmeńska zawiera przy tym nieznaczną ilość tłuszczu oraz pokaźne ilości olgoelemetnów, witamin, wolnych aminokwasów i białek. Oprócz tego, w składzie szynki znajdziemy kwasy olejowe, które odpowiadają za wzmocnioną odporność naszego serca. Z tego względu powinna zostać włączona do codziennej diety tych osób, które są narażone na długotrwały wysiłek fizyczny. Szynka zawiera w sobie spore ilości izoleucyny, lecyny oraz waliny, które biorą udział w metabolizmie mięśni.
Dodajmy, że jest składnikiem lekkostrawnym i sprzyjającym utrzymaniu poprawnej sylwetki.
Brak komentarzy