Keczup

Keczup jest jednym z tych kulinarnych niezbędników, które zajmują szczególne miejsce w naszej lodówce. Większość z nas nie wyobraża sobie codziennego menu bez kilku kropelek czerwonego, pikantnego sosu. Przy okazji warto wspomnieć, że keczup jest zasługą Chińczyków, którzy jakiś czas temu próbowali skomponować odpowiednią przyprawę do swoich rybnych dań. Znano podówczas zjawisko zupy polinezyjskiej, w której składzie znalazła się fasola, cebula, sardynki i zioła. To właśnie ta potrawa została wykorzystana do skonstruowania pierwszego keczupu, którego nazwa oznacza ni mniej ni więcej, jak zaprawa do ryb.

Zaprawa do ryb szybko rosła w oczach konsumentów, a wieść o kulinarnym wynalazku wkrótce obiegła całą Europę. Niedługo potem keczup trafił również do wybrzeży Ameryki. W USA keczupowym tematem zainteresował się John Heinz, który w 1981 roku postanowi otworzyć pierwszą fabrykę, zajmującą się produkcją czerwonego sosu. Heinz stał się pionierem w dziedzinie keczupu, a marka jaką udało mi się wówczas stworzyć, znana jest po dziś dzień.

Keczup jest zatem sosem pomidorowym, podawanym na zimno, w towarzystwie różnego rodzaju potraw. Sos jest niezwykle uniwersalny, a rynek oferuje nam nieskończenie wiele gatunków i rodzajów pikantnej przyprawy. Możemy więc wybrać keczup, który zapłonie w naszym przełyku, jak również taki, który ukoi nas łagodnością i delikatnością. Jego barwa zależy od określonego gatunku, możemy więc spotkać się z głębokim brązem jak i substancją niemal przeźroczystą.

Keczup jest wszędzie. Możemy zrobić z niego miły dodatek do pizzy lub grzanek. Niektórzy preferują frytki z dodatkiem pomidorowego sosu, inni natomiast polewają gęstą czerwoną warstwę po każdej z kanapek. Hamburger bez niego nie smakuje tak samo a hot-dog traci na wartości.

Oczywiście nie musimy ograniczać się do tego, co znajdziemy na sklepowych półkach. W Sieci krąży całe mnóstwo przepisów, które pozwolą na sporządzenie, domowego keczupu. Takie rozwiązanie wymagać będzie czasu i zaangażowania, jednak satysfakcja znacznie podniesie smak potraw, przyprawionych własną zaprawą do ryb.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Mintaj zapiekany z serem

Mintaj zapiekany z serem

Data dodania: 2012-10-04
Czas przyrządzenia
0,4 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 582
Pyszna ryba w zalewie

Pyszna ryba w zalewie

Data dodania: 2012-09-23
Czas przyrządzenia
0,6 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 1223
Wege makaron z pieczarkami
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 632
Sałatka gyrosowa

Sałatka gyrosowa

Data dodania: 2012-07-09
Czas przyrządzenia
0,4 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 1163
Sos do mięs z curry

Sos do mięs z curry

Data dodania: 2012-05-12
Czas przyrządzenia
0,1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 575
Sałatka gyros z ryżem
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 538
Karkówka po francusku

Karkówka po francusku

Data dodania: 2012-04-16
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 1389
Sałatka gyros inna

Sałatka gyros inna

Data dodania: 2012-04-16
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 492
Mini tortille zapiekane z szynką i serem żółtym

Mini tortille zapiekane z szynką i serem żółtym

Data dodania: 2012-03-21
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 981
Domowy hamburger

Domowy hamburger

Data dodania: 2012-03-21
Czas przyrządzenia
0,2 godz
Ile porcji
1
Wyświetlenia: 372
Pasta z tuńczykiem i ryżem

Pasta z tuńczykiem i ryżem

Data dodania: 2012-02-07
  • Składniki:
  • ryż
  • tuńczyk w puszce
  • jaja ugotowane na twardo
  • ogórki korniszony
  • por
  • ...
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 535
Sos najlepszy do wszystkiego

Sos najlepszy do wszystkiego

Ulubiony sos w mojej rodzinie, na grilla, od święta i bez święta. Modyfikowany wg potrzeb, ale sprawdza się i na pizzy i do pieczeni i do frytek! Pole...
Data dodania: 2012-01-13
Czas przyrządzenia
0,1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 732
Hot-dog z pieczarkami

Hot-dog z pieczarkami

Data dodania: 2012-01-04
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 1099
Pasta rybna

Pasta rybna

Data dodania: 2011-12-29
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 534
Sos pomidorowy do pizzy
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
1
Wyświetlenia: 592

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.