Keczup jest jednym z tych kulinarnych niezbędników, które zajmują szczególne miejsce w naszej lodówce. Większość z nas nie wyobraża sobie codziennego menu bez kilku kropelek czerwonego, pikantnego sosu. Przy okazji warto wspomnieć, że keczup jest zasługą Chińczyków, którzy jakiś czas temu próbowali skomponować odpowiednią przyprawę do swoich rybnych dań. Znano podówczas zjawisko zupy polinezyjskiej, w której składzie znalazła się fasola, cebula, sardynki i zioła. To właśnie ta potrawa została wykorzystana do skonstruowania pierwszego keczupu, którego nazwa oznacza ni mniej ni więcej, jak zaprawa do ryb.
Zaprawa do ryb szybko rosła w oczach konsumentów, a wieść o kulinarnym wynalazku wkrótce obiegła całą Europę. Niedługo potem keczup trafił również do wybrzeży Ameryki. W USA keczupowym tematem zainteresował się John Heinz, który w 1981 roku postanowi otworzyć pierwszą fabrykę, zajmującą się produkcją czerwonego sosu. Heinz stał się pionierem w dziedzinie keczupu, a marka jaką udało mi się wówczas stworzyć, znana jest po dziś dzień.
Keczup jest zatem sosem pomidorowym, podawanym na zimno, w towarzystwie różnego rodzaju potraw. Sos jest niezwykle uniwersalny, a rynek oferuje nam nieskończenie wiele gatunków i rodzajów pikantnej przyprawy. Możemy więc wybrać keczup, który zapłonie w naszym przełyku, jak również taki, który ukoi nas łagodnością i delikatnością. Jego barwa zależy od określonego gatunku, możemy więc spotkać się z głębokim brązem jak i substancją niemal przeźroczystą.
Keczup jest wszędzie. Możemy zrobić z niego miły dodatek do pizzy lub grzanek. Niektórzy preferują frytki z dodatkiem pomidorowego sosu, inni natomiast polewają gęstą czerwoną warstwę po każdej z kanapek. Hamburger bez niego nie smakuje tak samo a hot-dog traci na wartości.
Oczywiście nie musimy ograniczać się do tego, co znajdziemy na sklepowych półkach. W Sieci krąży całe mnóstwo przepisów, które pozwolą na sporządzenie, domowego keczupu. Takie rozwiązanie wymagać będzie czasu i zaangażowania, jednak satysfakcja znacznie podniesie smak potraw, przyprawionych własną zaprawą do ryb.
Brak komentarzy