W naszej kuchni znaleźć można wiele składników, bez których nie wyobrażamy sobie kolejnego ranka. Czy jednak jest wśród nich tak potrzebny i niezbędny jak woda?
Ludzki organizm potrzebuje wody. Jeżeli przez dłuższy czas nie możemy uraczyć się szklanką, wypełnioną chłodną, orzeźwiającą cieczą, odczuwamy przykry dyskomfort. Poza tym brak wody niechybnie związany jest z rozwojem chorób i brudu, ludzka egzystencja nie ma prawa bytu bez tego składnika naszego codziennego życia.
Jednakże nie tylko o fundamentalne potrzeby tu chodzi. Wszak woda jest powszechnie używana do wszelkich potraw, jakie tylko zdołamy przygotować. Bez niej, moglibyśmy zapomnieć o bulionie czy zupach. O porannej kawie nie wspominając. Woda jest nam potrzebna do duszenia mięs i warzyw, jest też niezbędnym składnikiem, jeżeli zechcemy coś ugotować. Jest wszechobecna i niezastąpiona.
Jednakże poszczególne wody różnią się między sobą, w sklepach znaleźć możemy różne jej rodzaje i gatunki. Przede wszystkim pamiętajmy o tym, że czysta woda w przyrodzie nie występuje, a w każdym zbiorniku znaleźć można takie dodatki jak muł, piasek, albo bakterie. O wiele bezpieczniej jest więc skorzystać z oferty sklepów, bądź własnego kranu.
Jeśli chodzi o sklepowe półki, na tych można znaleźć wody odpowiadające jednej z poniższych kategorii. Tak więc w pierwszej kolejności mamy naturalne wody mineralne. Czerpie się je z podziemnych złóż, które dodatkowo mogą dzielić wodę na wyskokozmineralizowane, średniozmineralizowane i niskozmineralizowane. Oprócz tego, wśród wodnych kategorii znajdują się mieszane wody mineralne(mieszanki rożnych złóż), a także naturalne wody źródlane(czerpane ze źródeł). Na koniec wspomnimy jeszcze o wodach stołowych, które czerpie się ze studni głębinowych.
W większości przypadków, spotykamy się z wodą gazowaną. Bąbelki, tańczące wesoło wewnątrz butelki są skutkiem nasycenia ów wody za pomocą dwutlenku węgla. Według statystyk to właśnie one są najczęściej wybierane, ze względu na, jakoby lepszy smak i większe orzeźwienie jakie przynoszą. Wspomnijmy jednak, iż wielu dietetyków skłania się raczej w stronę wód niegazowanych, uznając je jako zdrowsze i bardziej przyjazne organizmowi.
Cóż więcej dodawać? Do dna!
Brak komentarzy