Woda

W naszej kuchni znaleźć można wiele składników, bez których nie wyobrażamy sobie kolejnego ranka. Czy jednak jest wśród nich tak potrzebny i niezbędny jak woda?

Ludzki organizm potrzebuje wody. Jeżeli przez dłuższy czas nie możemy uraczyć się szklanką, wypełnioną chłodną, orzeźwiającą cieczą, odczuwamy przykry dyskomfort. Poza tym brak wody niechybnie związany jest z rozwojem chorób i brudu, ludzka egzystencja nie ma prawa bytu bez tego składnika naszego codziennego życia.

Jednakże nie tylko o fundamentalne potrzeby tu chodzi. Wszak woda jest powszechnie używana do wszelkich potraw, jakie tylko zdołamy przygotować. Bez niej, moglibyśmy zapomnieć o bulionie czy zupach. O porannej kawie nie wspominając. Woda jest nam potrzebna do duszenia mięs i warzyw, jest też niezbędnym składnikiem, jeżeli zechcemy coś ugotować. Jest wszechobecna i niezastąpiona.

Jednakże poszczególne wody różnią się między sobą, w sklepach znaleźć możemy różne jej rodzaje i gatunki. Przede wszystkim pamiętajmy o tym, że czysta woda w przyrodzie nie występuje, a w każdym zbiorniku znaleźć można takie dodatki jak muł, piasek, albo bakterie. O wiele bezpieczniej jest więc skorzystać z oferty sklepów, bądź własnego kranu.

Jeśli chodzi o sklepowe półki, na tych można znaleźć wody odpowiadające jednej z poniższych kategorii. Tak więc w pierwszej kolejności mamy naturalne wody mineralne. Czerpie się je z podziemnych złóż, które dodatkowo mogą dzielić wodę na wyskokozmineralizowane, średniozmineralizowane i niskozmineralizowane. Oprócz tego, wśród wodnych kategorii znajdują się mieszane wody mineralne(mieszanki rożnych złóż), a także naturalne wody źródlane(czerpane ze źródeł). Na koniec wspomnimy jeszcze o wodach stołowych, które czerpie się ze studni głębinowych.

W większości przypadków, spotykamy się z wodą gazowaną. Bąbelki, tańczące wesoło wewnątrz butelki są skutkiem nasycenia ów wody za pomocą dwutlenku węgla. Według statystyk to właśnie one są najczęściej wybierane, ze względu na, jakoby lepszy smak i większe orzeźwienie jakie przynoszą. Wspomnijmy jednak, iż wielu dietetyków skłania się raczej w stronę wód niegazowanych, uznając je jako zdrowsze i bardziej przyjazne organizmowi.

Cóż więcej dodawać? Do dna!

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Pączki wiedeńskie

Pączki wiedeńskie

Lukrowana uczta dla każdego.
Data dodania: 2012-11-07
  • Akcesoria:
  • szpryca ciastkarska
  • pergamin
  • ...
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
30
Wyświetlenia: 14419
Pulpety w kapuście
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 892
Sos koperkowy do mięs

Sos koperkowy do mięs

Data dodania: 2012-10-20
Czas przyrządzenia
0,2 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 501
Pyszna ryba w zalewie

Pyszna ryba w zalewie

Data dodania: 2012-09-23
Czas przyrządzenia
0,6 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 1223
Wywijańce

Wywijańce

Data dodania: 2012-09-19
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 590
Kanie w zalewie
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 622
Kompot owocowy z miodem

Kompot owocowy z miodem

Doskonały na upalne dni
Data dodania: 2012-09-12
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 400
Mielony z kapustą gotowaną

Mielony z kapustą gotowaną

Data dodania: 2012-09-12
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 441
Żurek z jajkiem
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 429
Spagetti z cukinią

Spagetti z cukinią

Data dodania: 2012-08-21
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 523
Zupa pomidorowa z groszkiem ptysiowym

Zupa pomidorowa z groszkiem ptysiowym

Data dodania: 2012-08-19
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 535
Naleśniki ze szpinakiem
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 495
Cukiniowo-ogórkowa zupa krem

Cukiniowo-ogórkowa zupa krem

Data dodania: 2012-08-11
  • Składniki:
  • szczypiorek siekany
  • curry
  • pieprz biały
  • sól
  • śmietana 30 %
  • ...
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 586
Pulpeciki w sosie szpinakowym na sałacie z ziemniaczkami
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 507
Ptasia pianka

Ptasia pianka

Data dodania: 2012-07-26
Czas przyrządzenia
4 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 690

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.