Cukier puder

Cukier puder

Cukier puder pamiętam, jako jeden ze smakołyków dzieciństwa. Aby tenże smakołyk pozyskać, wystarczy mieć dostęp do zwykłego cukru, jakim zwykliśmy słodzić poranną herbatę. Cukier taki jest granulowany, potem zaś poddany rozdrobnieniu. Dzięki temu, że na wskutek powyższych procesów stał się o wiele bardziej podatny na rozpuszczanie, szybko znalazł uznanie i szacunek wśród cukierników i piekarzy na całym świecie.

Cukier puder stał się jednym z ważniejszych składników, jakie służyć mają wypiekom. Jego konsystencja pozwala osiągnąć idealnie gładką masę, która nie straszy wszechobecnymi grudkami. Mimo tego, popularność słodkiego pyłku bierze się z czegoś innego. Okazał się on bowiem niezastąpiony, jeżeli w grę wchodzi przyozdabianie upieczonych babek i ciast. Dekoracja, powstała z cukru pudru cieszy oko, a kubeczkom smakowym dostarcza dodatkowych, przyjemnych wrażeń.

Jesteśmy w stanie rozróżnić trzy podstawowe gatunki cukru pudru. Pierwszym z nich byłby zatem cukier aksamitny. Jego charakterystyczną cechą jest wielkość cząsteczek, która nie przekracza 20 um. Następny w kolejce jest cukier drobny (35 um), na końcu zaś umieścimy cukier gruby. W tym ostatnim wypadku, średnia wielkość cząsteczek potrafi osiągnąć nawet 95 um.

Na cukier puder czyha niebezpieczeństwo zbrylania. Ażeby w jak najwyższym stopniu zapobiec podobnemu zjawisku, tenże zawiera w sobie pewne dodatki. Wśród nich znaleźć się może glukoza, mączka kukurydziana, albo też fosforan trójwapniowy.

Cukier puder z całą pewnością zaliczyć możemy do grona kuchennych niezbędników. Posiada bardzo szerokie zastosowanie w temacie dekoracji i ozdabiana wszystkich niemal, produktów naszego piekarnika. Doskonale komponuje się z przygotowanymi przez nas przysmakami. Oprócz tego, jedną z jego zalet jest to, iż pozostaje o wiele mniej słodki niż jego kryształkowy protoplasta, dzięki czemu wszelkie ciasta, owszem będą słodkie, jednakże nie będą straszyć nadmiarem owej słodyczy.

Smacznego zatem!

Zdjęcie należy do http://www.flickr.com/photos/joyosity/

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Pączki wiedeńskie

Pączki wiedeńskie

Lukrowana uczta dla każdego.
Data dodania: 2012-11-07
  • Akcesoria:
  • szpryca ciastkarska
  • pergamin
  • ...
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
30
Wyświetlenia: 14419
Sodziakowe racuchy
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 1062
Truskawkowe ciasto
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
20
Wyświetlenia: 761
Torcik Szwarcwald

Torcik Szwarcwald

Data dodania: 2012-10-01
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 472
Proste i szybkie gofry dla każdego

Proste i szybkie gofry dla każdego

Data dodania: 2012-09-12
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
1
Wyświetlenia: 372
Moja ulubiona szarlotka
Czas przyrządzenia
1,2 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 615
Jabłecznik na biszkopcie
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 897
Szarlotka
Czas przyrządzenia
2 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 729
Szybkie ciasto ze śliwkami

Szybkie ciasto ze śliwkami

Data dodania: 2012-08-02
Czas przyrządzenia
0,4 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 628
Kawa mrożona z bitą śmietaną

Kawa mrożona z bitą śmietaną

Data dodania: 2012-07-31
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 457
Biszkopcik z jabłuszkami

Biszkopcik z jabłuszkami

Niezwykle banalny przepis. Na pomysł ten wpadłam gdy na pozór wydawało się ze w domu nie ma z czego upiec ciasta a wszyscy mają na nie wielką ochotę. ...
Data dodania: 2012-07-26
  • Składniki:
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • posypka cukrowa kolorowa
  • cukier
  • galaretka wisniowa
  • jabłka usmażone przetarte
  • ...
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 614
Tofik

Tofik

Data dodania: 2012-07-26
Czas przyrządzenia
3 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 964
Ptasia pianka

Ptasia pianka

Data dodania: 2012-07-26
Czas przyrządzenia
4 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 690

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.