Cukier puder pamiętam, jako jeden ze smakołyków dzieciństwa. Aby tenże smakołyk pozyskać, wystarczy mieć dostęp do zwykłego cukru, jakim zwykliśmy słodzić poranną herbatę. Cukier taki jest granulowany, potem zaś poddany rozdrobnieniu. Dzięki temu, że na wskutek powyższych procesów stał się o wiele bardziej podatny na rozpuszczanie, szybko znalazł uznanie i szacunek wśród cukierników i piekarzy na całym świecie.
Cukier puder stał się jednym z ważniejszych składników, jakie służyć mają wypiekom. Jego konsystencja pozwala osiągnąć idealnie gładką masę, która nie straszy wszechobecnymi grudkami. Mimo tego, popularność słodkiego pyłku bierze się z czegoś innego. Okazał się on bowiem niezastąpiony, jeżeli w grę wchodzi przyozdabianie upieczonych babek i ciast. Dekoracja, powstała z cukru pudru cieszy oko, a kubeczkom smakowym dostarcza dodatkowych, przyjemnych wrażeń.
Jesteśmy w stanie rozróżnić trzy podstawowe gatunki cukru pudru. Pierwszym z nich byłby zatem cukier aksamitny. Jego charakterystyczną cechą jest wielkość cząsteczek, która nie przekracza 20 um. Następny w kolejce jest cukier drobny (35 um), na końcu zaś umieścimy cukier gruby. W tym ostatnim wypadku, średnia wielkość cząsteczek potrafi osiągnąć nawet 95 um.
Na cukier puder czyha niebezpieczeństwo zbrylania. Ażeby w jak najwyższym stopniu zapobiec podobnemu zjawisku, tenże zawiera w sobie pewne dodatki. Wśród nich znaleźć się może glukoza, mączka kukurydziana, albo też fosforan trójwapniowy.
Cukier puder z całą pewnością zaliczyć możemy do grona kuchennych niezbędników. Posiada bardzo szerokie zastosowanie w temacie dekoracji i ozdabiana wszystkich niemal, produktów naszego piekarnika. Doskonale komponuje się z przygotowanymi przez nas przysmakami. Oprócz tego, jedną z jego zalet jest to, iż pozostaje o wiele mniej słodki niż jego kryształkowy protoplasta, dzięki czemu wszelkie ciasta, owszem będą słodkie, jednakże nie będą straszyć nadmiarem owej słodyczy.
Smacznego zatem!
Zdjęcie należy do http://www.flickr.com/photos/joyosity/
Brak komentarzy