Jabłecznik na biszkopcie
Składniki
do formy
Sposób przyrządzenia
Jabłka usmażone i przetarte podgrzać, dodać do nich galaretkę i cukier puder i dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia. Mąkę przesiać przez sito i zmieszać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Ubić żółtka na puch, tak samo ubić białka a gdy będą sztywne dodać cukier i dalej ubijać do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka i wsypywać delikatnie mąkę, lekko mieszając. Całość przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wstawić di zimnego piekarnika i piec w temp 180 stopni ok. 35 minut. Po tym czasie wyjać, wystudzić i przekroić na pół. 3/4 jabłek położyć na biszkopt przykryć drugim a na wierzch rozsmarować resztę owoców. Odstawić do dnia następnego w zimne miejsce. Smacznego!
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty