Galaretka warstwowa
Składniki
Sposób przyrządzenia
Kukurydzę i groszek osączyć z zalewy (każde osobno nie mieszać). Mięso ze skórą umyć, marchewki, pietruszkę, seler obrać i włożyć do garnka. Zalać wodą (ok. półtora litra). Dodać ziele, liście laurowe, pieprz ziarnisty, jak się zagotuje posolić i gotować do miękkości.
Mięso, marchewki wyjąć i pokroić, a bulion przelać przez sito. Do bulionu dodać żelatynę i mieszać aż się rozpuści. Trochę zimnego bulionu wlać do salaterki i na dno ułożyć marchewkę. Wstawić do lodówki aby całkowicie stężało.
Na zastygniętą galaretkę ułożyć groszek i wlać trochę bulionu. I znowu do lodówki, jak zastygnie ułożyć mięso, znowu bulion, wstawić do lodówki i ostatnia warstwa to kukurydza i reszta buliony.
Galaretkę wstawić do lodówki na kilka godzin, aby całkowicie stężała. Potem pokroić na porcje, ułożyć na półmisku i udekorować natką pietruszki .
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty