W obecnych czasach seler jawi się raczej jako zwykły i całkiem powszechny składnik, który dosyć sporadycznie stosowany jest w naszej kuchni. Mimo to, kiedyś miał o wiele poważniejszą rolę do spełnienia, albowiem już wśród starożytnych Greków, postrzegany był jako roślina niezwykła. Często, na wzór wieńców laurowych, seler stawał się nagrodą dla zwycięskich olimpijczyków, którzy zmagali się ze sobą na cześć Zeusa. Oprócz tego uznawany był za warzywo o sporych wartościach kulinarnych, jednakże bardzo często pełnił też rolę medykamentu.
Dzisiaj seler zszedł nieco w cień, co jest oczywistym błędem, jeśli wziąć pod uwagę wszystkie jego właściwości. Zacznijmy od tego, iż warzywo wypełnione jest różnego rodzaju witaminami i solami mineralnymi. Zarówno korzeń, jak i liście mogą poszczycić się wzmożonym występowaniem witamin C, B1 czy B2. Przy tym należy wspomnieć, że witamina C, która zawiera się w owocach cytrusowych jest niewielkim procentem tego, co znaleźć można w selerze. Oprócz tego, w liściach tego warzywa występuje karoten, oraz kwas octowy.
Jak wspomnieliśmy wcześniej, seler miał niegdyś spore poważanie ze względu na swoje lecznicze właściwości. Najprawdopodobniej spowodowane to było wysokim stężeniem olejków lotnych, które wszak i dziś potrafią wiele dobrego zdziałać. Wyszczególnić należy właściwości moczopędne selera, które posiada każda z jego części, nieważne czy listek, czy korzeń. Oprócz tego, można przypisać mu właściwości przeciwzapalne i przeciwgośćcowe. Bardzo cenny wydaje się sok z selera, bowiem można go wykorzystywać w przypadku wszelkich schorzeń skóry. Jeżeli ktoś narzeka na brak apetytu czy zaburzenia jedzenia, sok z selera może przeciwdziałać również i tym dolegliwościom.
Poza tym warzywo może być uznane za eliksir młodości, albowiem składniki w nim zawarte skutecznie oczyszczają krew, spowalniając tym samym procesy starzenia. Dodajmy, iż seler ma niemałe znaczenie dla osób, walczących z dieta o odchudzaniem. Oprócz tego, że wydaje się doskonałym zastępstwem soli, seler jest jednym z najmniej kalorycznych warzyw, jakie stosujemy w naszej kuchni.
Brak komentarzy