Seler

W obecnych czasach seler jawi się raczej jako zwykły i całkiem powszechny składnik, który dosyć sporadycznie stosowany jest w naszej kuchni. Mimo to, kiedyś miał o wiele poważniejszą rolę do spełnienia, albowiem już wśród starożytnych Greków, postrzegany był jako roślina niezwykła. Często, na wzór wieńców laurowych, seler stawał się nagrodą dla zwycięskich olimpijczyków, którzy zmagali się ze sobą na cześć Zeusa. Oprócz tego uznawany był za warzywo o sporych wartościach kulinarnych, jednakże bardzo często pełnił też rolę medykamentu.

Dzisiaj seler zszedł nieco w cień, co jest oczywistym błędem, jeśli wziąć pod uwagę wszystkie jego właściwości. Zacznijmy od tego, iż warzywo wypełnione jest różnego rodzaju witaminami i solami mineralnymi. Zarówno korzeń, jak i liście mogą poszczycić się wzmożonym występowaniem witamin C, B1 czy B2. Przy tym należy wspomnieć, że witamina C, która zawiera się w owocach cytrusowych jest niewielkim procentem tego, co znaleźć można w selerze. Oprócz tego, w liściach tego warzywa występuje karoten, oraz kwas octowy.

Jak wspomnieliśmy wcześniej, seler miał niegdyś spore poważanie ze względu na swoje lecznicze właściwości. Najprawdopodobniej spowodowane to było wysokim stężeniem olejków lotnych, które wszak i dziś potrafią wiele dobrego zdziałać. Wyszczególnić należy właściwości moczopędne selera, które posiada każda z jego części, nieważne czy listek, czy korzeń. Oprócz tego, można przypisać mu właściwości przeciwzapalne i przeciwgośćcowe. Bardzo cenny wydaje się sok z selera, bowiem można go wykorzystywać w przypadku wszelkich schorzeń skóry. Jeżeli ktoś narzeka na brak apetytu czy zaburzenia jedzenia, sok z selera może przeciwdziałać również i tym dolegliwościom.

Poza tym warzywo może być uznane za eliksir młodości, albowiem składniki w nim zawarte skutecznie oczyszczają krew, spowalniając tym samym procesy starzenia. Dodajmy, iż seler ma niemałe znaczenie dla osób, walczących z dieta o odchudzaniem. Oprócz tego, że wydaje się doskonałym zastępstwem soli, seler jest jednym z najmniej kalorycznych warzyw, jakie stosujemy w naszej kuchni.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Pulpety w sosie warzywnym

Pulpety w sosie warzywnym

Data dodania: 2012-08-27
Czas przyrządzenia
0,6 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 626
Zupa cukiniowa

Zupa cukiniowa

Data dodania: 2012-08-21
  • Składniki:
  • ryż
  • pieprz biały
  • śmietana 30 %
  • bulion drobiowy
  • seler
  • ...
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 548
Sok wieloskładnikowy

Sok wieloskładnikowy

Data dodania: 2012-07-14
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 436
Sos do mięs z curry

Sos do mięs z curry

Data dodania: 2012-05-12
Czas przyrządzenia
0,1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 575
Pasztet z selera i cebuli
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 403
Sałatka warzywno owocowa

Sałatka warzywno owocowa

Data dodania: 2012-01-31
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 375
Pomidorówka z makaronem i bazylią
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 379
Zupa ogórkowa podana z jajkiem

Zupa ogórkowa podana z jajkiem

Data dodania: 2012-01-17
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 356
Galaretka warstwowa

Galaretka warstwowa

Data dodania: 2012-01-08
Czas przyrządzenia
24 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 929
Wytrawna owsianka

Wytrawna owsianka

Data dodania: 2011-12-21
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 764
Rosół z jajkiem

Rosół z jajkiem

Data dodania: 2011-12-17
Czas przyrządzenia
1,2 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 622
Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

Data dodania: 2011-12-16
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 633
Rosół z makaronem CHOW  MEIN

Rosół z makaronem CHOW MEIN

Data dodania: 2011-12-14
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 607
Rosół z cielęciny  z kolorowym makaronem
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 525
Galaretka wieprzowa

Galaretka wieprzowa

Data dodania: 2011-11-18
Czas przyrządzenia
3 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 541

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.