Zupa ogórkowa podana z jajkiem
Składniki
Sposób przyrządzenia
Warzywa obrać obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Na 1 łyżce masła z oliwą podsmażyć posiekaną cebulę i potarte warzywa. Po ok. 5 minutach wlać ok dwa litry gorącej wody i gotować na małym ogniu. Połowę ogórków zetrzeć na dużych oczkach (odcisnąć sok i wlać do zupy), a resztę pokroić w kostkę (odcisnąć sok i wlać do zupy) i podsmażyć na reszcie masła i oliwy przez ok. 5 minut. Potem dodać do gotujących się warzyw. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Obrane, pokrojone ziemniaki ugotować osobno w osolonym wrzątku i przełożyć do zupy. Śmietanę wymieszać z odrobina gorącego wywaru warzywnego i wlać do zupy. Zupę doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać posiekany koperek. Na talerze wlać porcje zupy, dodać obrane, pokrojone jajka i ozdobić odrobinę śmietany. Smacznego!