Cukier

Cukier

Grecy, Rzymianie i Chińczycy. Starożytne cywilizacje, które podłożyły podwaliny pod całą naszą teraźniejszość. Rozwiązania i wynalazki, które, dostosowane do obecnych czasów ułatwiają życie lub też sprawiają, iż staje się ono przyjemniejsze. Pośród różnych mądrości i filozofii, pośród szkoły humanistów i matematyków, znaleźć możemy takie perełki jak choćby wynalezienie gumy do żucia. Teraz natomiast zajmiemy się wynalazkiem innym, wynalazkiem, który od pradziejów towarzyszy w naszych kuchniach, a bez którego, słodkie gastronomiczne życie, straciło by sens. Cukier.

Cukier był zawsze. Chleb z masłem i cukrem był podwórkowym rarytasem, podobnie jak posypane, białymi kryształkami, placki. O herbacie nawet nie wspominam. Teraz znaleźć go można na obrzeżach każdej kuchni, początkowo jednak był to wcale drogi składnik codziennego menu. Pierwotnie, cukier pozyskiwano z cukrowej trzciny, a jako, iż import powyższego odznaczał się zbyt wielkim kosztem, trzeba było wynaleźć środek zastępczy.

Czas mijał wesoło, a rozwój cywilizacji i techniki, pozwolił na to, by skrystalizować cukier z buraka. Mimo, iż metoda okazała się być rewelacyjna i w przeliczeniu – tańsza, tak pozyskany cukier zdobył uznanie dopiero na przestrzeni XIX wieku. Drugiej połowy. Potem zaś, jego popularność zaczęła sięgać zenitu, a sam cukier stał się stałym bywalcem w kuchniach całego świata.

Tymczasem, cała sprawa z cukrem nie wygląda tak słodko i różowo, jakby się mogło na początku wydawać. Wystarczy bowiem wspomnieć, iż składnik ten, niejednokrotnie tytułowany jest jako “biała śmierć”, a miana tego nie zyskał bezpodstawnie. Według niektórych lekarzy i statystyk, zapominamy o jego chorobotwórczym działaniu, przekraczając potrzebną dawkę cukru nawet kilkunastokrotnie.

Cukier można ograniczać lub z wielkim powodzeniem zastąpić syropem, słodzikiem, czy choćby modem. Oczywiście nie można przesadzać w drugą stronę, i dwie łyżeczki posłodzonej herbaty raczej nikogo nie wyślą na tamten świat. Jednakże, jak zwykle, tak i w tym przypadku, pamiętać należy o umiarze i zdrowym rozsądku. Żeby nie przesłodzić.

Zdjęcie należy do http://www.flickr.com/photos/uwehermann/

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Tajska sałatka z brązowym ryżem

Tajska sałatka z brązowym ryżem

Pyszna tajska sałatka, z brązowym ryżem, chrupiącymi kawałkami ogórka, które nadadzą wraz z marchewką świeżości i rewelacyjnym sosem z papryczką chili...
Data dodania: 2013-01-04
  • Składniki:
  • ryż brązowy
  • czosnek
  • olej z orzeszków ziemnych
  • cukier
  • ocet winny biały
  • ...
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 14004
!Anna W

!Anna W

Kluski z bakaliami i makiem
Czas przyrządzenia
0,6 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 13773
Truskawkowe ciasto
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
20
Wyświetlenia: 761
Ciasto z  kremem
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
20
Wyświetlenia: 754
Konfitura wiśniowa

Konfitura wiśniowa

Data dodania: 2012-10-05
Czas przyrządzenia
3,3 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 608
Ciasto zebra inaczej

Ciasto zebra inaczej

Data dodania: 2012-09-25
Czas przyrządzenia
1,1 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 559
Pyszna ryba w zalewie

Pyszna ryba w zalewie

Data dodania: 2012-09-23
Czas przyrządzenia
0,6 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 1223
Ryż w sosie mięsnym
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 545
Naleśnikowy przekładaniec

Naleśnikowy przekładaniec

Idealne na pozywny deser.Podany w tej wersji smakuje każdemu.
Data dodania: 2012-09-19
  • Składniki:
  • likieru jajecznego
  • cukru pudru
  • Śmietan-fix
  • śmietana kremówka
  • olej do smażenia
  • ...
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 499
Kanie w zalewie
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 622
Smaczne ciasto
Czas przyrządzenia
1,5 godz
Ile porcji
20
Wyświetlenia: 837
Smaczne naleśniki

Smaczne naleśniki

Data dodania: 2012-09-13
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 652
Szarlotka z pokruszonym wierzchem

Szarlotka z pokruszonym wierzchem

Data dodania: 2012-09-12
Czas przyrządzenia
2 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 585
Pieczarkowy bigos
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 499

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.