Biały ser. Z całą pewnością nie moglibyśmy o nim dyskutować, gdyby nie udomowienie zwierząt. Dzięki oswajaniu dzikiej przyrody koncepcja wytworzenia pierwszego sera narodziła się już około 10 tys. lat temu. Pierwsze rodzaje tego kulinarnego składnia powstały w odległej Mezopotamii. Chociaż główny podział serów ogranicza się do rozróżnienia na żółte i białe, to łącznie doliczyć się można około 4000 gatunków każdego z nich.
W naszej kuchni przeważa ser żółty, biały natomiast spychany jest na dalszy plan. Tymczasem pod względem dietetycznym bardziej odpowiedni wydaje się właśnie ten drugi. Zacznijmy od tego, że dedykowany jest szczególnie tym osobom, które zamierzają zrzucić parę zbędnych kilogramów, bądź rozpoczęły właśnie odchudzającą dietę. Ważną cechą białych serów jest ich niewielka kaloryczność, albowiem 100 g tego składnika posiadać będzie jedynie 90 kcal. Warto dodać, że w skuteczny sposób potrafią wywołać poczucie sytości, to zaś przypisuje się odpowiednim aminokwasom, które mają wpływ na ośrodek głodu.
Dodajmy, że białe sery zawierają w sobie łatwo przyswajalny wapń, co jest dosyć znaczącą cechą dla naszego układu kostnego. Na ubytek kostnej masy najbardziej narażone są kobiety po menopauzie, dlatego właśnie biały ser powinien na stałe zawitać do ich codziennego menu. Warto wspomnieć o tym, że białe sery znane są jako bardzo dobre źródło selenu, temu natomiast przypisywane są właściwości przeciwutleniające. Oprócz tego występują w nim pewne ilości jodu, który jest znaczący dla właściwej pracy hormonu tarczycy. Niestety na tym kończy się lista ważnych i istotnych składników białego sera, który stroni raczej od nieprzeciętnych ilości związków mineralnych i witamin.
W jaki sposób biały ser jest eksploatowany w naszych domostwach? Bardzo często traktowany jest jako smakowite uzupełnienie kanapek. Z dodatkiem śmietany i cukru możne stać się pełnoprawnym daniem. Oprócz tego doskonale komponuje się z różnego rodzaju makaronami i sałatkami. Wyśmienicie sprawdzi się również jako naleśnikowych farsz. Może okazać się niezbędny przy wypieku sernika przygotowanego zarówno na ciepło, jak i zimno.
Brak komentarzy