Ziemniaki

Ziemniaki, kartofle, pyry. Jakkolwiek ich nie nazwiemy, niezaprzeczalnie są fundamentem, na którym opiera się polska kuchnia. Mimo, tego, iż znane są na naszych ziemiach zaledwie od XVII wieku, zdążyły urosnąć do niezbędnego składnika codziennego menu. Ziemniaki zawdzięczają okres swojego królowania Janowi III Sobieskiemu, który podążając za modą, wprowadził je na nasze stoły.

Ciekawostką jest, że w dawnych czasach, bulwa ziemniaka miała być strawą dla rodzin ubogich. Wszystko co wyrastało nad ziemią charakteryzować miało stoły szlachty. Po jakimś czasie zorientowano się, że bulwy są o wiele bardziej wdzięcznym składnikiem codziennej diety niż łodyga, liście, owoce, czy choćby kwiaty. Tak zatem rozpoczęła się kariera ziemniaków.

Ziemniaczane bulwy wypełnione są całkiem sporą dawką witaminy C i B. Skład kartofli i pyr obfituje w sód, wapń, potas, a także fosfor i cynk. Charakterystyczna jest duża ilość obecnej w ziemniakach skrobi. Jednakże jest składnik, którego należy się wystrzegać. W ziemniakach, niepoddanych żadnej termicznej obróbce, odszukać można znaczące dawki solaniny, której winniśmy unikać w codziennej diecie.

Ziemniaki są składnikiem wielce uniwersalnym. Bez przeszkód można poddać je gotowaniu, lub usmażyć na patelni. Mogą przybrać formę frytek albo pysznego puree. Pamiętajmy jednak, że wysoka temperatura jest w stanie pozbawić nasze drogocenne bulwy, wszelkich odżywczych wartości. Ażeby ustrzec się podobnego procesu, należy ziemniaki gotować jeszcze w skórce, najlepiej na parze lub pod ciśnieniem. Innym skutecznym sposobem, który zatrzyma w bulwie nieco więcej witamin, jest zalanie ziemniaków wrzątkiem.

Składnik ten jest wszechobecny w naszym kulinarnym życiu. Któż bowiem nie lubi zajadać się plackami lub nie cieszy się ziemniaczanymi kostkami, wkrojonymi do gorącej zupy? Doskonale odnajdują się w towarzystwie, zarówno mięs, jak ryb i jajek. W końcu, bez ziemniaków, nie byłoby ani chipsów, ani frytek, o babce ziemniaczanej nie wspominając.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Mielony z kapustą gotowaną

Mielony z kapustą gotowaną

Data dodania: 2012-09-12
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 441
Zapiekane ziemniaki

Zapiekane ziemniaki

Data dodania: 2012-09-12
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 458
Zalewajka z pieczarkami

Zalewajka z pieczarkami

Data dodania: 2012-09-12
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 676
Kluski leniwe

Kluski leniwe

Data dodania: 2012-08-13
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 584
Pieczone ziemniaczki

Pieczone ziemniaczki

Data dodania: 2012-08-12
Czas przyrządzenia
1,5 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 453
Jajko sadzone z ziemniaczkami

Jajko sadzone z ziemniaczkami

Data dodania: 2012-08-11
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 408
Zupa krem z bobu
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 522
Pulpeciki w sosie szpinakowym na sałacie z ziemniaczkami
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 507
Sałatka fasolowa z ziemniakami

Sałatka fasolowa z ziemniakami

Data dodania: 2012-07-18
Czas przyrządzenia
0,6 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 404
Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Data dodania: 2012-07-10
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 422
Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

Data dodania: 2012-06-24
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 441
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Data dodania: 2012-06-06
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 401
Zupa ziemniaczana

Zupa ziemniaczana

Data dodania: 2012-05-31
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 426
Pieczona wątróbka

Pieczona wątróbka

Data dodania: 2012-05-09
  • Akcesoria:
  • brytfanka
  • maszynka do mięsa
  • pędzelek do smarowania
  • garnek
  • nóż
  • ...
Czas przyrządzenia
1,7 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 494
Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana

Data dodania: 2012-04-17
  • Składniki:
  • sól
  • bulion warzywny
  • ocet z białego wina
  • cebula
  • korniszony
  • ...
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 394

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.