Ser żółty

Nie można wysnuć dokładnej daty powstania pierwszego kawałka sera, jednakże naukowcy i badacze szacują, iż ten kulinarny wynalazek został odkryty około 10 tys. lat temu. Przyczynić się do tego mieli mezopotamscy pasterze, którzy zauważyli jakim procesom poddaje się zsiadłe mleko. Kiedyś odnaleziono nawet sumeryjską płaskorzeźbę, która jest niczym innym, jak dokładną recepturą powstania żółtego sera. Dziedzina serowarstwa rozwijała się i rozwija nadal, a w chwili obecnej jesteśmy w stanie wyróżnić ponad 4 tys. rodzajów i gatunków rzeczonego kuchennego składnika.

Ażeby pozyskać ten smakowity element naszej codziennych kulinarnych zmagań, w pierwszej kolejności musimy zadbać o odpowiednią ilość mleka. Dopiero do białego płynu dodajemy podpuszczkę. Jakiś czas później należy oddzielić skrzep od serwatki i zająć się soleniem. W tym momencie serowa masa czeka na ukształtowanie i nadanie jej pożądanej formy. Na samym końcu całego procesu ser poddać należy fermentacji mlekowej. Dzięki temu będzie miał szansę odpowiednio się rozwinąć i dojrzeć. Na tym etapie bakterie wytwarzają dwutlenek węgla, ten zaś odpowiedzialny jest za charakterystyczne dziury, rozsiane po całej powierzchni. Przez cały czas istnieje poważne niebezpieczeństwo zainfekowania pleśnią. Z tego powodu ser, należy często myć i obracać.

Ser żółty jest wszechobecny i od lat spotykamy go niemal na każdym kroku. Jest doskonałym przykładem dodatku do popularnych hot dogów i hamburgerów, oprócz tego nieraz stanowi podstawę przyrządzanych przez nas zastępów kanapek. Jeżeli zamierzamy na jakieś przyjęcie przygotować półmisek z przekąskami, serowe koreczki byłby by jak najbardziej na miejscu. Ponadto żółty ser doskonale komponować się będzie z różnego rodzaju rybami, mięsem i drobiem. Żółty ser idealnie też sprawdzi się w charakterze wyśmienitego farszu, który uświetni przygotowany przez nas posiłek.

Dodać warto, iż żółte sery można sklasyfikować w zależności od zawartości mleka (pełnotłuste, tłuste, półtłuste, odtłuszczone, chude), a także od zawartości wody (bardzo twarde, twarde, półtwarde, półmiękkie, miękkie).

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Mintaj zapiekany z serem

Mintaj zapiekany z serem

Data dodania: 2012-10-04
Czas przyrządzenia
0,4 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 582
Makaron zapiekany z cukinią

Makaron zapiekany z cukinią

Data dodania: 2012-09-12
Czas przyrządzenia
1,2 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 398
Mieszanka na domową zapiekankę
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 711
Wege makaron z pieczarkami
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 632
Cukinia faszerowana na talerzyku wsród warzyw

Cukinia faszerowana na talerzyku wsród warzyw

Data dodania: 2012-07-26
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 453
Sałatka z ravioli

Sałatka z ravioli

Data dodania: 2012-07-02
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 455
Sałatka z czerwoną fasolką

Sałatka z czerwoną fasolką

Data dodania: 2012-06-23
  • Akcesoria:
  • miska
  • ...
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 435
Pyszne zapiekanki domowe

Pyszne zapiekanki domowe

Data dodania: 2012-06-19
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 465
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Data dodania: 2012-06-06
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 401
Meksykańskie spagetti

Meksykańskie spagetti

Data dodania: 2012-06-02
Czas przyrządzenia
0,4 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 430
Inna pizza

Inna pizza

Data dodania: 2012-05-31
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 1086
Sałatka z kuskusem
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 410
Kotlety mielone zapiekane z pieczarkami i serem żółtym
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 536
Makaron w sosie kremówkowym z boczkiem
Czas przyrządzenia
0,4 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 338
Szybka sałatka z serem żółtym
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 451

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.