Nie można wysnuć dokładnej daty powstania pierwszego kawałka sera, jednakże naukowcy i badacze szacują, iż ten kulinarny wynalazek został odkryty około 10 tys. lat temu. Przyczynić się do tego mieli mezopotamscy pasterze, którzy zauważyli jakim procesom poddaje się zsiadłe mleko. Kiedyś odnaleziono nawet sumeryjską płaskorzeźbę, która jest niczym innym, jak dokładną recepturą powstania żółtego sera. Dziedzina serowarstwa rozwijała się i rozwija nadal, a w chwili obecnej jesteśmy w stanie wyróżnić ponad 4 tys. rodzajów i gatunków rzeczonego kuchennego składnika.
Ażeby pozyskać ten smakowity element naszej codziennych kulinarnych zmagań, w pierwszej kolejności musimy zadbać o odpowiednią ilość mleka. Dopiero do białego płynu dodajemy podpuszczkę. Jakiś czas później należy oddzielić skrzep od serwatki i zająć się soleniem. W tym momencie serowa masa czeka na ukształtowanie i nadanie jej pożądanej formy. Na samym końcu całego procesu ser poddać należy fermentacji mlekowej. Dzięki temu będzie miał szansę odpowiednio się rozwinąć i dojrzeć. Na tym etapie bakterie wytwarzają dwutlenek węgla, ten zaś odpowiedzialny jest za charakterystyczne dziury, rozsiane po całej powierzchni. Przez cały czas istnieje poważne niebezpieczeństwo zainfekowania pleśnią. Z tego powodu ser, należy często myć i obracać.
Ser żółty jest wszechobecny i od lat spotykamy go niemal na każdym kroku. Jest doskonałym przykładem dodatku do popularnych hot dogów i hamburgerów, oprócz tego nieraz stanowi podstawę przyrządzanych przez nas zastępów kanapek. Jeżeli zamierzamy na jakieś przyjęcie przygotować półmisek z przekąskami, serowe koreczki byłby by jak najbardziej na miejscu. Ponadto żółty ser doskonale komponować się będzie z różnego rodzaju rybami, mięsem i drobiem. Żółty ser idealnie też sprawdzi się w charakterze wyśmienitego farszu, który uświetni przygotowany przez nas posiłek.
Dodać warto, iż żółte sery można sklasyfikować w zależności od zawartości mleka (pełnotłuste, tłuste, półtłuste, odtłuszczone, chude), a także od zawartości wody (bardzo twarde, twarde, półtwarde, półmiękkie, miękkie).
Brak komentarzy