Tymianek uznać można za niezwykły. Jego nazwa od czasów starożytnych wiązana była z siłą i odwagą. Jaką rolę pełni dzisiaj? Czy nadal zasługuje na miano ważnego składnika? Zobaczmy.
Tymianek pospolity zakwalifikowano do rodziny jasnowatych, a sama roślina posiada swoje korzenie w regionach Morza Śródziemnego. Z uprawą tymianku można spotkać się na terenie Europy, Azji oraz Afryce, a ważną rolę w propagowaniu rośliny odegrali benedyktyni.
Jedną z charakterystycznych cech tymianku jest jego silny i uderzający w nozdrza aromat. Doskonale współgra z przygotowanymi potrawami, obdarowując je oryginalnym i urzekającym smakiem. Głównym sprawcą niniejszego aromatu jest olejek, w którym można znaleźć potężne pokłady tymolu oraz karwolu.
Zdążyliśmy już napomknąć, że tymianek był dobrze znany już w czasach starożytnych. Dzięki swoim właściwościom traktowano go jako roślinę leczniczą. Według Samarytan doskonale sprawdzał się jako środek bakteriobójczy. Oprócz tego przypisywano mu właściwości wykrztuśne i grzybobójcze. Egipcjanie korzystali z tymianku, dokonując mumifikacji.
Polacy zawdzięczają znajomość tymianku staraniom królowej Bony. Za jej sprawą znalazł sobie stałe miejsce w naszym codziennym menu, stając się równocześnie cenionym środkiem leczniczym. Preparaty, które stosuje się w przypadkach niedokrwistości zawierają właśnie tymianek, podobnie jak środki łagodzące nieżyt żołądka.
W naszej kuchni warto korzystać zarówno w tymianku świeżego, jak i suszonego. Niezależnie od tego, czy pochodzi on z hodowli czy jest przedstawicielem osobnika dziko rosnącego, tymianek wzbogaci każdy niemal rodzaj posiłku. Tak więc wyśmienicie sprawdzi się przy okazji mięsnych odwarów, uszlachetni pikantny sos, napełni aromatem garnek z grochową lub fasolową zupą. Trudno o lepszy dodatek do wołowiny, cielęciny i ryb. Tymianek przyjemnie komponuje się z pasztetami, serami, a nawet pizzą.
W czasach obecnych traktowany jest raczej jako dobra przyprawa niż skuteczny medykament, jednak nadal wart jest najwyższej gastronomicznej uwagi.
Brak komentarzy