Bazylia jest jednym z najbardziej uniwersalnych ziół, a jej właściwości wykorzystywane są w wielu dziedzinach, nie tylko w zakresie kulinariów. W swojej karierze, zdołała wykazać się także na polu ziołolecznictwa, ale także wykorzystywana była w przemyśle kosmetycznym, jako dodatek do perfum.
Zacznijmy od właściwości leczniczych, albowiem w tej dziedzinie, bazylia była niegdyś najbardziej doceniana. Po pierwsze zatem, herbata z bazylii może stać się prawdziwym wybawieniem dla osób cierpiących na katar. Wystarczy jedynie wdychać parę tejże herbatki. W przypadku kaszlu, do naparu dodać należy miód – takie połączenie błyskawicznie postawi nas na nogi.
Zioło można stosować w przypadku, gdy mamy problem ze wzdęciami. Roślina złagodzi je nieco, a przy okazji poradzi sobie z dręczącą nas niestrawnością. Do tego wspomnieć należy, że właściwości bazylii mogą przynieść ulgę przy migrenie, kokluszu, a nawet – padaczce. Oprócz tego, podobnie jak melisa, przyniesie spokój, duchową równowagę i odprężenie.
Ciekawostką może być fakt, że bazylia doskonale radzi sobie w walce z natrętnymi owadami. Jeżeli zaś i ona okaże się niewystarczająca, to przynajmniej złagodzi nieco skutku użądleń, ukłuć i pogryzień.
Pamiętajmy jednak, że bazylia to przede wszystkim zachwalana przyprawa, która skutecznie wzbogaci smak, przygotowanych przez nas, potraw. Największą popularnością, cieszy się we Włoszech, gdzie nagminnie, jej kwaskowaty smak, komponowany jest z sosami, pizzami i wszelkiego rodzaju odmianami spaghetti. Oprócz tego często dodawana jest do różnej maści sałatek, a także ochoczo łączy się ją z oliwą i octem.
Bazylia jest jednak bardzo delikatna i łatwo stracić jej charakterystyczny smak, oraz aromat. Ażeby jak najlepiej służyła w naszej kuchni, zioło należy rwać rękami, odkładając na chwilę nóż. Warto też pamiętać, żeby nie trzymać jej w garnku zbyt długo, albowiem nadmiernie długie gotowanie skutecznie pozbawi bazylii wszystkich niemal właściwości. Dlatego też warto dodać ją dopiero na samym końcu, jako zwieńczenie danej potrawy.
Zdjęcie należy do http://www.flickr.com/photos/zoyachubby/
Brak komentarzy