Bazylia

Bazylia

Bazylia jest jednym z najbardziej uniwersalnych ziół, a jej właściwości wykorzystywane są w wielu dziedzinach, nie tylko w zakresie kulinariów. W swojej karierze, zdołała wykazać się także na polu ziołolecznictwa, ale także wykorzystywana była w przemyśle kosmetycznym, jako dodatek do perfum.

Zacznijmy od właściwości leczniczych, albowiem w tej dziedzinie, bazylia była niegdyś najbardziej doceniana. Po pierwsze zatem, herbata z bazylii może stać się prawdziwym wybawieniem dla osób cierpiących na katar. Wystarczy jedynie wdychać parę tejże herbatki. W przypadku kaszlu, do naparu dodać należy miód – takie połączenie błyskawicznie postawi nas na nogi.

Zioło można stosować w przypadku, gdy mamy problem ze wzdęciami. Roślina złagodzi je nieco, a przy okazji poradzi sobie z dręczącą nas niestrawnością. Do tego wspomnieć należy, że właściwości bazylii mogą przynieść ulgę przy migrenie, kokluszu, a nawet – padaczce. Oprócz tego, podobnie jak melisa, przyniesie spokój, duchową równowagę i odprężenie.

Ciekawostką może być fakt, że bazylia doskonale radzi sobie w walce z natrętnymi owadami. Jeżeli zaś i ona okaże się niewystarczająca, to przynajmniej złagodzi nieco skutku użądleń, ukłuć i pogryzień.

Pamiętajmy jednak, że bazylia to przede wszystkim zachwalana przyprawa, która skutecznie wzbogaci smak, przygotowanych przez nas, potraw. Największą popularnością, cieszy się we Włoszech, gdzie nagminnie, jej kwaskowaty smak, komponowany jest z sosami, pizzami i wszelkiego rodzaju odmianami spaghetti. Oprócz tego często dodawana jest do różnej maści sałatek, a także ochoczo łączy się ją z oliwą i octem.

Bazylia jest jednak bardzo delikatna i łatwo stracić jej charakterystyczny smak, oraz aromat. Ażeby jak najlepiej służyła w naszej kuchni, zioło należy rwać rękami, odkładając na chwilę nóż. Warto też pamiętać, żeby nie trzymać jej w garnku zbyt długo, albowiem nadmiernie długie gotowanie skutecznie pozbawi bazylii wszystkich niemal właściwości. Dlatego też warto dodać ją dopiero na samym końcu, jako zwieńczenie danej potrawy.

Zdjęcie należy do http://www.flickr.com/photos/zoyachubby/

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Sos do makaronu
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 828
Ryż w sosie mięsnym
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 545
Wege makaron z pieczarkami
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 632
Pizza ekspresowa

Pizza ekspresowa

Data dodania: 2012-07-20
Czas przyrządzenia
0,4 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 379
Pizza z brokułem

Pizza z brokułem

Data dodania: 2012-05-29
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 767
Tagliatelle cztery sery
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 996
Penne po włosku

Penne po włosku

Data dodania: 2012-04-18
Czas przyrządzenia
0,2 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 572
Paszteciki

Paszteciki

Data dodania: 2012-04-16
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 505
Mini tortille zapiekane z szynką i serem żółtym

Mini tortille zapiekane z szynką i serem żółtym

Data dodania: 2012-03-21
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 981
Papryka nadziewana mięsem mielonym zapiekana z sosem beszamelowym
Czas przyrządzenia
1,8 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 1354
Lasagne z mięsem mielonym zapiekane z sosem beszamelowym
Czas przyrządzenia
1,5 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 542
Zapiekanka makaronowo - warzywna z sosem beszamelowym

Zapiekanka makaronowo - warzywna z sosem beszamelowym

Data dodania: 2012-03-15
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 901
Zapiekanka z makaronem

Zapiekanka z makaronem

Data dodania: 2012-02-29
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 492
Pasztet z indyka

Pasztet z indyka

Data dodania: 2012-02-14
Czas przyrządzenia
1,7 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 527
Spaghetti

Spaghetti

Data dodania: 2012-01-31
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 394

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.