Mini tortille zapiekane z szynką i serem żółtym
Składniki
Mini Tortille
Dodatki
Sposób przyrządzenia
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami. Dolać wodę, dokładnie wymieszać. Pod koniec wyrabiania, gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia, dodać olej i wyrobić ciasto. Ciasto ma być w konsystencji miękkie.
Blat oprószyć mąką, ciasto cieniutko rozwałkować podsypując mąką, szklanką wycinać koła - powinno wyjść 12 szt.
Tortille podgrzewać z dwóch stron na suchej, mocno rozgrzanej patelni - ok. 30 sekund na jednej stronie - gdy pojawią się pęcherzyki przewrócić placek na drugą stronę. Po każdym placku ręcznikiem papierowym usunąć mąkę z patelni.
Przygotować dodatki. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Cebulkę obrać i pokroić w piórka. Pieczarki i cebulę podsmażyć na patelni, zdjąć.
Na lekko natłuszczonej patelni położyć 1 placek tortilli i na nią kolejno: plaster sera, plaster szynki, porcję pieczarek z cebulą, keczup, plaster szynki, plaster sera i przykryć drugą tortillą, docisnąć, chwilę podgrzać (do momentu rozpuszczenia się sera), po czym przy pomocy łopatki przewrócić na drugą stronę, chwilę podgrzać, zdjąć. I tak postąpić z pozostałymi plackami tortilli (w ten sposób uzyskamy 6 Mini Tortilli).
Podawać gorące.
Smacznego!
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty