Majeranek

Majeranek doczekał się dość znaczącego statusu w naszej kuchni. Bardzo często przyprawa ta stosowana jest do wzbogacania smaku przygotowywanych potraw, a wielu nie wyobraża sobie dań bez chociażby szczypty majeranku. Tymczasem oprócz walorów smakowych, składnik ten posiada zdolności lecznicze, które równie często bywają wykorzystywane.

Roślina nie posiada zbyt wielu odmian i gatunków, mimo to istnieje ogólny podział, według którego majeranek podzielić możemy na trzy osobne grupy. W naszych warunkach często mamy do czynienia z odmianą roczną, jednakowoż w niektórych ogrodach czy hodowlach może pojawić się forma dwuletnia.

Do czego najczęściej używamy majeranku? Tutaj spektrum jest naprawdę szerokie i imponujące. Zacznijmy jednak od zastosowania podstawowego, tym zaś z całą pewnością jest rola zasłużonej przyprawy. Składnik ten często zasila więc różnego rodzaju zupy, począwszy od żurku, grochówki czy fasolówki, na flakach kończąc. Jeżeli na stole pojawia się tłuste mięso, majeranek stanowić będzie doń idealny dodatek. Oprócz tego przyprawa może towarzyszyć pieczeniom i wędlinom. Sos z dodatkiem majeranku zyska na aromacie, a smak gotowanych warzyw znacznie się podniesie.

Majeranek można też łączyć z innymi przyprawami, wśród zaś nich znaleźć się powinna szałwia, rozmaryn lub tymianek. Istotne jest jednak, aby dodawać go dopiero pod sam koniec gotowania, albowiem w przeciwnym razie straci całą swą wartość.

Majeranek doskonale odnajduje się w ziołolecznictwie. Najczęstszym problemem, z jakim sobie radzi jest chociażby nieżyt żołądka, oraz zaburzone trawienie. Możemy po niego sięgnąć, jeśli zależy nam na szybszym wyleczeniu górnych dróg oddechowych, jednakże przyprawa okaże się też wyśmienitym medykamentem w przypadku biegunki.

Składnik ten jest idealnym lekiem, kojącym rozedrgane nerwy, a herbatka zaparzona na bazie majeranku przyniesie ulgę przy męczącej nadkwasocie i zgadze. W każdej chwili można podobny napar połączyć z innymi ziołami, a moc majeranku wzrośnie w towarzystwie krwawnika, tysiącznika i kopru.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Oryginalny gulasz węgierski

Oryginalny gulasz węgierski

Gulasz jest narodową potrawą Węgier. Najważniejsze składniki gulaszu to mięso, cebula i papryka. Nazwa wywodzi się od pasterzy gulyás, którzy wypasali...
Data dodania: 2013-01-18
Czas przyrządzenia
0,2 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 15499
Żurek z jajkiem
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 429
Placki warzywne

Placki warzywne

Data dodania: 2012-07-25
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 486
Jajecznica z ryżem

Jajecznica z ryżem

Data dodania: 2012-05-31
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 541
Inna pizza

Inna pizza

Data dodania: 2012-05-31
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 1086
Kotleciki w sosie pomidorowym

Kotleciki w sosie pomidorowym

Data dodania: 2012-05-31
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 462
Paszteciki

Paszteciki

Data dodania: 2012-04-16
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 505
Polędwica z jabłkami

Polędwica z jabłkami

Data dodania: 2012-04-16
Czas przyrządzenia
0,6 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 421
Karkówka po francusku

Karkówka po francusku

Data dodania: 2012-04-16
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 1389
Pasztet z pieczarek
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 477
Mini tortille zapiekane z szynką i serem żółtym

Mini tortille zapiekane z szynką i serem żółtym

Data dodania: 2012-03-21
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 981
Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana

Data dodania: 2012-02-14
Czas przyrządzenia
1,7 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 529
Fasolowa

Fasolowa

Data dodania: 2012-02-02
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 455
Pieczony schab z suszoną żurawiną
Czas przyrządzenia
24 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 574
Wątróbka w sosie z papryką i cebulką

Wątróbka w sosie z papryką i cebulką

Data dodania: 2012-01-31
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 536

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.