Mąka

Nie ulega wątpliwości, iż mąka urosła do rangi najważniejszego składnika, bez którego nasza kuchnia nie mogłaby się obejść. I nie chodzi tu przecież jedynie o chleb, bułki i rogaliki, które każdego niemal dnia znaleźć można na naszych stołach. Kluski, placki, ciasta- mąka jest podstawą i głównym filarem, zaczątkiem wielu prostych, albo wykwintnych dań.

Mimo, iż sam proces powstawania białego proszku wydaje się mało skomplikowany, to mąkę możemy podzielić na kilka różnych rodzajów i gatunków. Biorąc pod uwagę tradycje i zwyczaje naszej kuchni, przyznać trzeba, że największą popularnością cieszy się mąka pszenna, wespół z żytnią. W przypadku tej pierwszej również, wypunktować możemy kilka gatunków. Tak więc do mąk pszennych, zaliczać będziemy zwyczajne, makaronowe i chlebowe. Żytnie natomiast podzielić możemy na graham, mąkę razową i śrutową chlebową, a oprócz tego, rozróżnić tu możemy typy: 580, 650, 800, 950 i 1400.

Powyżej padło stwierdzenie, jakoby proces powstawania mąki był prosty i raczej mało skomplikowany. Proces ten zaś polega na niczym innym jak dokładnym rozdrobnieniu ziaren zbóż. Oczyszczonych ma się rozumieć. Dodajmy, iż zboża z powodzeniem, zastąpić może soja, kukurydza, gryka albo nawet groch.

Mąka bogata jest w wiele cennych składników. Zawiera w sobie szeroki zakres substancji mineralnych, począwszy od wapnia i magnezu, na potasie i miedzi skończywszy. W jej składzie odnajdziemy białko i witaminy – najczęściej z grupy B. Ażeby mąka faktycznie była filarem wszelkich ciast i wypieków, uzbrojona została w spore pokłady skrobi. Dzięki temu może bez problemu związać i zachować wodę podczas wypiekania.

Jednak, jak wszystko wokół, również i mąka może zostać poddana lekkiemu fałszerstwu. Powszechnie więc dodaje się do niej różnego rodzaju substancje mineralne, zwiększając tym samym i masę i objętość. Gorsze rodzaje mąki zyskują w takim przypadku na jakości. Oprócz tego, nader często miesza się lepsze jakościowo mąki, z tymi gorszymi.

Wątpię, czy można wyobrazić sobie życie, bez dodatku mąki. Naleśniki, knedle, pizza nawet, słodka bułeczka i nadziewany czekoladą rogalik. Mąka niewątpliwie jest jednym z najważniejszych kulinarnych wynalazków, który oby zawsze już nam towarzyszył.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Pączki wiedeńskie

Pączki wiedeńskie

Lukrowana uczta dla każdego.
Data dodania: 2012-11-07
  • Akcesoria:
  • szpryca ciastkarska
  • pergamin
  • ...
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
30
Wyświetlenia: 14419
Buraczki do obiadu
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 15183
Łatwy sos z zasmażką
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 14065
Sodziakowe racuchy
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 1062
Paluchy ziemniaczane

Paluchy ziemniaczane

Data dodania: 2012-10-23
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 834
Skrzydełka poobiednie
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 686
Wątróbka w naleśnikowej panierce

Wątróbka w naleśnikowej panierce

Data dodania: 2012-10-22
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 727
Pulpety w kapuście
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 892
Sos koperkowy do mięs

Sos koperkowy do mięs

Data dodania: 2012-10-20
Czas przyrządzenia
0,2 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 501
Mielony odświeżony
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 854
Ciasto z  kremem
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
20
Wyświetlenia: 754
Sos pieczarkowy zasmażany
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 518
Zupa z fasoli

Zupa z fasoli

Data dodania: 2012-10-07
Czas przyrządzenia
1,5 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 434

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.