Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa

Składnik ten łatwo rozpoznać po charakterystycznym, kulistym i lekko podłużnym kształcie. Gałka muszkatołowa, którą otrzymujemy bezpośrednio z nasion muszkatołowca korzennego od lat urozmaica codzienne menu. Jak zaczęła się nasza przygoda z tą niezwykłą przyprawą i czy nadal jest ona równie znacząca co parę wieków temu?

Gałka muszkatołowa należała niegdyś do rzadkich, a co za tym idzie, drogich przypraw. Europejczycy poznali ją w okolicach VI naszej ery. Sprowadzona do Konstantynopola bardzo szybko zdobywała uznanie, z czego przez długie lata korzystali arabscy kupcy. Cena przyprawy nie należała do najniższych, mimo to europejscy nabywcy z chęcią rozsupływali mieszki ze złotem. Gałka muszkatołowa stała się prawdziwym gastronomicznym objawieniem.

Kilka wieków później na rozpowszechnienie przyprawy znaczący wpływ mieli Portugalczycy. Dzięki kontaktom z Wyspami Korzennymi i rozwojowi handlu, gałka muszkatołowa mogła trafić do szerszej dystrybucji. Od XV wieku na stałe weszła do europejskiej kuchni, towarzysząc całej gamie wyśmienitych potraw.

Gałka muszkatołowa wzbogacała najczęściej bigosy i mięsa. Często wykorzystywaną ją do przyprawienia deserów czy pierników. Warto również dodać, że sprawdzi się idealnie jako dodatek do grzanego wina, lub ulubionego piwa.

Jednakże nie tylko smak i aromat świadczą o jej niezwykłości. Już na początku odkryto, że przyprawa pomaga na problemy związane z zaburzeniem trawienia. Wspomaga walkę z reumatyzmem , często też jest stosowana w przypadku zaburzeń oskrzelowych. Dzięki swojemu kojącemu działaniu gałka muszkatołowa stała się cenionym dodatkiem wielu dostępnych kosmetyków.

Jako ciekawostkę warto napisać, że zwana jest również „przyprawą kochanków”, gałka muszkatołowa zaliczana jest bowiem do grona najskuteczniejszych afrodyzjaków.

Gałka muszkatołowa posiada tajemną moc wzbogacania każdej niemal potrawy, jednakowoż nie należy jej nadużywać. Wystarczy dosłownie szczypta, żeby uszlachetnić wybrany posiłek i cieszyć się orzeźwiającym, korzennym aromatem.

Zdjęcie należy do http://www.flickr.com/photos/dave_fisher/

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Paluchy ziemniaczane

Paluchy ziemniaczane

Data dodania: 2012-10-23
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 834
Słone łódeczki ze szpinakiem

Słone łódeczki ze szpinakiem

Data dodania: 2012-04-17
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 628
Purre z marchewki

Purre z marchewki

Data dodania: 2012-04-02
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 392
Sos beszamelowy idealny do dań/zapiekanek mięsnych
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
1
Wyświetlenia: 490
Sos beszamelowy idealny do zapiekanek z warzywami

Sos beszamelowy idealny do zapiekanek z warzywami

Data dodania: 2012-03-15
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
1
Wyświetlenia: 440
Pierś ze szpinakiem i marchewką
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 481
Kremowa zupka z brokułów  z grzankami

Kremowa zupka z brokułów z grzankami

Data dodania: 2012-01-23
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 369
Wątróbka panierowana
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 564
Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem

Data dodania: 2011-10-07
  • Akcesoria:
  • garnek,miska,łyżka
  • ...
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 504
Pikantna sałtka z serów

Pikantna sałtka z serów

Data dodania: 2011-08-30
  • Akcesoria:
  • salaterka,łyzka,nóż,denko
  • ...
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 460
Sos beszamelowy

Sos beszamelowy

Data dodania: 2011-08-20
  • Akcesoria:
  • denko,nóż,garnek,miseczka
  • ...
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 598
A'la szpinak z młodej komosy

A'la szpinak z młodej komosy

Data dodania: 2011-07-31
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 498
Rolada ziemniaczano-szpinakowa

Rolada ziemniaczano-szpinakowa

Data dodania: 2011-07-31
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 551
Zupa z chleba i cebuli

Zupa z chleba i cebuli

Data dodania: 2011-07-19
Czas przyrządzenia
0,9 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 472
Shoarma

Shoarma

Data dodania: 2011-06-30
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 514

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.