Żurek z jajkiem i białą kiełbasą
Składniki
zakwas
- mąka żytnia 2 szklanki
- skórka chleba razowego 1 szt
- czosnek 2 ząbki
Sposób przyrządzenia
Ze składników zrobić zakwas na żur: w kamionkowym naczyniu zalać wrzątkiem 2 szklanki mąki, ostudzić, dodać 1 litr przegotowanej wody, skórkę chleba, roztarty czosnek, przykryć gazą, odstawić na 3 dni w ciepłe miejsce. Ugotować włoszczyznę w 1 litrze wody z dodatkiem grzybów, ziela angielskiego i liścia laurowego. Wywar odcedzić. Dodać zakwas, zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Ugotować białą kiełbasę, pokroić na grube plastry. Ugotować jajka na twardo, obrać ze skorupek, pokroić na ćwiartki. Jajka i kiełbasę wyłożyć na talerze, zalać gorącym żurem.
Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty