• apette.pl
  • Żurek z jajkiem i białą kiełbasą

Żurek z jajkiem i białą kiełbasą

Ocena przepisu

Składniki

zakwas

  • mąka żytnia 2 szklanki
  • skórka chleba razowego 1 szt
  • czosnek 2 ząbki

Sposób przyrządzenia

Ze składników zrobić zakwas na żur: w kamionkowym naczyniu zalać wrzątkiem 2 szklanki mąki, ostudzić, dodać 1 litr przegotowanej wody, skórkę chleba, roztarty czosnek, przykryć gazą, odstawić na 3 dni w ciepłe miejsce. Ugotować włoszczyznę w 1 litrze wody z dodatkiem grzybów, ziela angielskiego i liścia laurowego. Wywar odcedzić. Dodać zakwas, zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Ugotować białą kiełbasę, pokroić na grube plastry. Ugotować jajka na twardo, obrać ze skorupek, pokroić na ćwiartki. Jajka i kiełbasę wyłożyć na talerze, zalać gorącym żurem.
Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 90 min
Ile porcji: 4
Wyświetlenia: 4840
!Wanda

!Wanda

Data dodania: 2009-01-24

Zdjęcia

Żurek z jajkiem i białą kiełbasą
tulipan#

Dodane przez:

tulipan

2010-02-04
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Zobacz wszystkie (4)

Komentarze

Do przepisu na: Żurek z jajkiem i białą kiełbasą

2010-02-18 10:32:54

Przepyszne żurek.

2010-02-09 00:40:05

Co roku mam go na Wielkanoc.
!Wiera#

!Wiera

2009-03-03 09:17:17

Bardzo smaczny mi zawsze smakuje polecam. Mozna dodac tez do tego jeszcze posiekanej bazylii.
!Alka#

!Alka

2009-03-01 17:40:11

Mozna dodac ziola prowansalskie i posypac jeszcze szczypiorkiem, zabielic smietana, bardzo smaczny

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.