W naszych kuchniach najprawdopodobniej nigdy nie zagościłaby włoszczyzna, gdyby nie działania królowej Bony. To jej zawdzięczamy fakt, że jedna z popularniejszych przypraw wzbogaca teraz nasze potrawy. Włoszczyzna na stałe weszła do polskiego menu, a znaleźć ją można na półkach każdego niemal sklepu.
Włoszczyzna to nic innego, jak warzywna mieszanka, która doskonale nadaje się do ulepszenia jarzynowej zupy, bądź rosołu. Wśród jej składników znaleźć można między innymi korzeń marchewki, pietruszki i selera, a także por i włoską kapustę. Warzywa te z kolei mogą być suszone, bądź sprzedawane w postaci surowej.
Wspomnieliśmy o zupach, jednakże włoszczyzna doskonale sprawdzi się także jako dodatek do mięs czy ryb. Tutaj prym wieść mogą chociażby krokiety z włoszczyzną w roli głównej. Wystarczy jedynie posiekać ją i zmieszać razem z jajkiem, tartą bułką, serem i dowolnym zestawem przypraw. Powstałą masę oblec możemy naleśnikiem, oczywiście odpowiednio mocno związując całość. Po obtoczeniu w jajku i bułce tartej, całość zapiekamy, czekając aż obie strony zdążą się zarumienić. Odpowiednia surówka uwypukli i uzupełni walory smakowe niniejszego dania.
Ze względów na swój skład, włoszczyzna jest polecana również ze względów zdrowotnych. Znajdziemy w niej marchew, która z kolei wypełniona jest beta-karotenem, lotnymi olejkami oraz całym zestawem witamin z grupy B. Wspomnieć wypada pietruszkę, zawierającą sporą dawkę prowitaminy A. Warzywo posiada właściwości antyseptyczne, a także wpływa na zmniejszenia napięcia mięśni gładkich jelit. Przechodzimy do selera, który nie tylko uwydatnia smak przyprawy, ale także pobudza wydzielanie soków trawiennych.
Włoszczyzna jest więc niesamowitym źródłem witamin i składników mineralnych, które wzmacniają cały organizm, regulują zachodzące w nim procesy a przy tym wszystkim posiadają minimalne ilości kalorii. Przyprawa spełni się w przypadku wielu potraw dzięki szerokiemu spektrum posiadanych warzyw. Jej uniwersalność idzie w parze ze wyśmienitym smakiem i niepowtarzalnym aromatem.
Brak komentarzy