Włoszczyzna

W naszych kuchniach najprawdopodobniej nigdy nie zagościłaby włoszczyzna, gdyby nie działania królowej Bony. To jej zawdzięczamy fakt, że jedna z popularniejszych przypraw wzbogaca teraz nasze potrawy. Włoszczyzna na stałe weszła do polskiego menu, a znaleźć ją można na półkach każdego niemal sklepu.

Włoszczyzna to nic innego, jak warzywna mieszanka, która doskonale nadaje się do ulepszenia jarzynowej zupy, bądź rosołu. Wśród jej składników znaleźć można między innymi korzeń marchewki, pietruszki i selera, a także por i włoską kapustę. Warzywa te z kolei mogą być suszone, bądź sprzedawane w postaci surowej.

Wspomnieliśmy o zupach, jednakże włoszczyzna doskonale sprawdzi się także jako dodatek do mięs czy ryb. Tutaj prym wieść mogą chociażby krokiety z włoszczyzną w roli głównej. Wystarczy jedynie posiekać ją i zmieszać razem z jajkiem, tartą bułką, serem i dowolnym zestawem przypraw. Powstałą masę oblec możemy naleśnikiem, oczywiście odpowiednio mocno związując całość. Po obtoczeniu w jajku i bułce tartej, całość zapiekamy, czekając aż obie strony zdążą się zarumienić. Odpowiednia surówka uwypukli i uzupełni walory smakowe niniejszego dania.

Ze względów na swój skład, włoszczyzna jest polecana również ze względów zdrowotnych. Znajdziemy w niej marchew, która z kolei wypełniona jest beta-karotenem, lotnymi olejkami oraz całym zestawem witamin z grupy B. Wspomnieć wypada pietruszkę, zawierającą sporą dawkę prowitaminy A. Warzywo posiada właściwości antyseptyczne, a także wpływa na zmniejszenia napięcia mięśni gładkich jelit. Przechodzimy do selera, który nie tylko uwydatnia smak przyprawy, ale także pobudza wydzielanie soków trawiennych.

Włoszczyzna jest więc niesamowitym źródłem witamin i składników mineralnych, które wzmacniają cały organizm, regulują zachodzące w nim procesy a przy tym wszystkim posiadają minimalne ilości kalorii. Przyprawa spełni się w przypadku wielu potraw dzięki szerokiemu spektrum posiadanych warzyw. Jej uniwersalność idzie w parze ze wyśmienitym smakiem i niepowtarzalnym aromatem.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Zupa z fasoli

Zupa z fasoli

Data dodania: 2012-10-07
Czas przyrządzenia
1,5 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 434
Żurek z jajkiem
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 429
Zupa kalarepkowa

Zupa kalarepkowa

Data dodania: 2012-06-27
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 460
Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

Data dodania: 2012-06-24
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 441
Zupa krem z brokułów z szynką

Zupa krem z brokułów z szynką

Data dodania: 2012-06-21
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 506
Gulasz drobiowy

Gulasz drobiowy

Data dodania: 2012-06-17
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 523
Barszcz świąteczny
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 383
Rosołek z lanymi kluskami

Rosołek z lanymi kluskami

Data dodania: 2011-10-31
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 395
Kminkowa zupa

Kminkowa zupa

Data dodania: 2011-07-18
Czas przyrządzenia
0,6 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 507
Rosół z wołowiną

Rosół z wołowiną

Data dodania: 2011-07-09
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 464
Pieczarkowa z włoszczyzną
Czas przyrządzenia
0,9 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 423
Pomidorowa zupa z warzywami

Pomidorowa zupa z warzywami

Data dodania: 2011-07-03
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 540
Zupa z karpia

Zupa z karpia

Data dodania: 2011-06-30
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 444
Warzywna zupa na mięsie drobiowym
Czas przyrządzenia
1,2 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 430
Gulaszowa zupa na ostro
Czas przyrządzenia
0,9 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 432

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.