Pieczarki

Jeśli zawierzyć starszym podaniom, moglibyśmy nie poznać nigdy pieczarki, gdyby nie odkrywcze zapędy niejakiego Marchatna, francuskiego botanika, który jako pierwszy miał zakosztować tego, popularnego dziś, grzyba. Obecnie, pieczarki są wszędzie, królując na naszych obiadowych stołach, ciesząc kubeczki smakowe klientów restauracji, bądź znajdując swoje miejsce w barze szybkiej obsługi. Podobno potrafią przypaść do gustu nawet tym, którzy na co dzień stronią od wszelakich grzybów.

Mimo, iż dzisiaj, widok pieczarki nie budzi wzmożonego zainteresowania, niegdyś była rarytasem, porównywalnym z truflą. Pieczarka obracała się w towarzystwie królów i arystokratów, będąc dodatkiem do koniaku, kaparów czy rakowych szyjek. Należała do kulinarnej elity elit, która na przestrzeni XVII wieku zawładnęła smakoszami całego Paryża.

Obecnie grzyb ten zdążył spowszednieć, a jego obecność nie jest poprzedzana gromkim aplauzem i fanfarami. Pieczarki są. Po prostu. Istnieją w przestrzeni naszych kuchni, poddając się smażeniu, gotowaniu i duszeniu, służąc jako pospolity dodatek do prozaicznych dań. Mimo wszystko jest wiele powodów, dla których pieczarki jeść się powinno. Jeżeli ich smak nie jest wystarczającym argumentem, spójrzmy jakie korzyści wynikają ze spożywania rzeczonego grzyba. Oprócz witamin z grupy B, pod pieczarkowym kapeluszem znajdziemy fosfor i żelazo. Dodatkowo, pieczarki zawierają kwas pantotenowy, który jest w stanie ożywić nieco system obronny naszego organizmu. Przy tym wszystkim, wspomnieć należy, że pieczarki nie niosą ze sobą zbędnych pokładów tłuszczu i węglowodanów. Dobry smak idzie więc w parze z brakiem kalorycznych konsekwencji.

Jeżeli w sklepie czy straganie wypatrzymy kremowo-białe, suche i jędrne pieczarki, oznacza to, że mamy do czynienia z grzybami pierwszego sortu. Dodatkowo, można spotkać się z szufladkowaniem pieczarek pod względem wielkości. Tak więc tytuł „button” charakteryzuje małe grzyby, „caps” przeznaczone jest dla średnich, duże zaś oznaczone są jako „open mushrooms”.

Podobnie też jak w przypadku pozostałych kulinarnych składników, można cieszyć się smakiem pieczarek, pamiętając równocześnie o zachowaniu umiaru i zdrowego rozsądku.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Pulpety w kapuście
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 892
Pieczarkowo mięsny pasztet
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 960
Jajecznica z pieczarkami
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 456
Podsmażane pulpety w sosie

Podsmażane pulpety w sosie

Data dodania: 2012-09-27
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 922
Pulpety w sosie

Pulpety w sosie

Data dodania: 2012-09-24
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 707
Pasta na kanapki

Pasta na kanapki

Data dodania: 2012-09-17
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
2
Wyświetlenia: 499
Smaczna kapusta na kościach

Smaczna kapusta na kościach

Data dodania: 2012-09-15
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 600
Naleśniki z pasztetowym farszem

Naleśniki z pasztetowym farszem

Data dodania: 2012-09-14
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 642
Papryka z makaronowym farszem
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 452
Pieczarkowa

Pieczarkowa

Data dodania: 2012-09-14
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 383
Kasza jęczmienna z warzywami

Kasza jęczmienna z warzywami

Bardzo szybkie i dietetyczne danie
Data dodania: 2012-09-12
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 443
Mieszanka na domową zapiekankę
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 711
Zalewajka z pieczarkami

Zalewajka z pieczarkami

Data dodania: 2012-09-12
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 676
Parówkowy ratatuj
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 543
Wege makaron z pieczarkami
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 632

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.