Jeśli zawierzyć starszym podaniom, moglibyśmy nie poznać nigdy pieczarki, gdyby nie odkrywcze zapędy niejakiego Marchatna, francuskiego botanika, który jako pierwszy miał zakosztować tego, popularnego dziś, grzyba. Obecnie, pieczarki są wszędzie, królując na naszych obiadowych stołach, ciesząc kubeczki smakowe klientów restauracji, bądź znajdując swoje miejsce w barze szybkiej obsługi. Podobno potrafią przypaść do gustu nawet tym, którzy na co dzień stronią od wszelakich grzybów.
Mimo, iż dzisiaj, widok pieczarki nie budzi wzmożonego zainteresowania, niegdyś była rarytasem, porównywalnym z truflą. Pieczarka obracała się w towarzystwie królów i arystokratów, będąc dodatkiem do koniaku, kaparów czy rakowych szyjek. Należała do kulinarnej elity elit, która na przestrzeni XVII wieku zawładnęła smakoszami całego Paryża.
Obecnie grzyb ten zdążył spowszednieć, a jego obecność nie jest poprzedzana gromkim aplauzem i fanfarami. Pieczarki są. Po prostu. Istnieją w przestrzeni naszych kuchni, poddając się smażeniu, gotowaniu i duszeniu, służąc jako pospolity dodatek do prozaicznych dań. Mimo wszystko jest wiele powodów, dla których pieczarki jeść się powinno. Jeżeli ich smak nie jest wystarczającym argumentem, spójrzmy jakie korzyści wynikają ze spożywania rzeczonego grzyba. Oprócz witamin z grupy B, pod pieczarkowym kapeluszem znajdziemy fosfor i żelazo. Dodatkowo, pieczarki zawierają kwas pantotenowy, który jest w stanie ożywić nieco system obronny naszego organizmu. Przy tym wszystkim, wspomnieć należy, że pieczarki nie niosą ze sobą zbędnych pokładów tłuszczu i węglowodanów. Dobry smak idzie więc w parze z brakiem kalorycznych konsekwencji.
Jeżeli w sklepie czy straganie wypatrzymy kremowo-białe, suche i jędrne pieczarki, oznacza to, że mamy do czynienia z grzybami pierwszego sortu. Dodatkowo, można spotkać się z szufladkowaniem pieczarek pod względem wielkości. Tak więc tytuł „button” charakteryzuje małe grzyby, „caps” przeznaczone jest dla średnich, duże zaś oznaczone są jako „open mushrooms”.
Podobnie też jak w przypadku pozostałych kulinarnych składników, można cieszyć się smakiem pieczarek, pamiętając równocześnie o zachowaniu umiaru i zdrowego rozsądku.
Brak komentarzy