Bułka tarta

Bułka tarta

Bułka tarta. Sama nazwa może być cokolwiek myląca, albowiem do produkcji tego składnika nie zawsze wykorzystuje się właśnie bułki. To, na co natkniemy się najczęściej, buszując po sklepowych półkach, to zazwyczaj starty chleb, do którego dodaje się niewielki procent samych bułek.

Mimo, iż składnik wydaje się mało skomplikowany, znaleźć możemy liczne gatunki i rodzaje powyższego. Najczęściej spotykaną w naszej kuchni będzie bułka tarta jasna. Jest ona wynikiem starcia bułek wraz ze skórką. Dzięki temu, iż po namoczeniu staje się lepka i klejąca, znajduje wiele zastosowań przy okazji przygotowywania posiłków. Drugą w kolejności będzie bułka tarta biała. Jej właściwości przypominają poprzedniczkę, jednak wspomnieć należy, że ten rodzaj powstaje w wyniki starcia bułek, z pominięciem skórki. Kolejnym gatunkiem jest bułka tarta ruda. Ta z kolei powstaje po starciu samych jedynie skórek wypieczonego chleba. Wreszcie dochodzimy do bułki tartej z chleba żytniego, która cieszy się znikomą popularnością przez predyspozycje do przypalania. Ostatnią w kolejce jest bułka tarta z sucharów biszkoptowych. Mimo, iż jest rzadziej stosowana jako składnik domowego obiadu, znajduje uznanie wśród wędkarzy.

Jako najczęstsze zastosowanie bułki tartej, bez wahania podać należy przygotowanie pysznej panierki, bez której nie mógłby się obejść żaden schabowy kotlet. Innym przykładem pomysłowego zastosowania tego składnika jest posypanie formy na ciasto, unikając tym samym przylegania tegoż ciasta do blachy. Oprócz tego, bułka tarta staje się dobrym wypełniaczem, dzięki któremu możemy zwiększyć nieco gęstość kotletów mielonych, dedykowanych na obiadowy stół.

Bułka tarta bardzo dobrze wchłania wodę, dlatego powinniśmy wybrać odpowiednie miejsce jej przechowywania. Jeśli narazimy ją na zbyt dużą wilgotność, istnieje ryzyko, iż bułka tarta skiśnie lub zostanie pokryta pleśnią.

Dodajmy, iż jest to składnik, który znajduje swoje miejsce także poza granicami kuchennych pieleszy. Oprócz tego, iż doskonale sprawdza się w roli zanęty do ryb, można też wykorzystywać ją jako karma dla akwariowych rybek, bądź hodowlanych ptaków.

Zdjęcie należy do http://www.flickr.com/photos/elgrandee/

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Paluchy ziemniaczane

Paluchy ziemniaczane

Data dodania: 2012-10-23
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 834
Krokieciki

Krokieciki

Data dodania: 2012-10-22
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 684
Pulpety w kapuście
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 892
Pieczarkowo mięsny pasztet
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 960
Udka w sosie

Udka w sosie

Data dodania: 2012-09-27
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 873
Pulpety w sosie

Pulpety w sosie

Data dodania: 2012-09-24
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 707
Kanie w naleśniku

Kanie w naleśniku

Data dodania: 2012-09-19
  • Składniki:
  • pieprz
  • przyprawa kuchenna
  • jajka
  • żółty ser
  • kania
  • ...
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 815
Kanie w zalewie
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 622
Schabowe rolki

Schabowe rolki

Data dodania: 2012-09-14
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 635
Schabowy z czosnkowym smaczkiem
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 565
Jajka w schabie

Jajka w schabie

Data dodania: 2012-09-13
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 871
Mielony z kapustą gotowaną

Mielony z kapustą gotowaną

Data dodania: 2012-09-12
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 441
Zapiekane mielone

Zapiekane mielone

Data dodania: 2012-09-12
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 485
Mielone full opcja
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 492
Kotlety z patisona z kalafiorem
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 559

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.