Chleb niezaprzeczalnie nazwać można podstawowym składnikiem żywieniowym człowieka. Towarzyszy nam niemal od zawsze, a tradycja jego wypieku sięga ok. 11 tys. lat wstecz. Oprócz tego, chleb ma duże znaczenie w kulturze i religii, a odniesienia do tego składnika znaleźć można we wszystkich księgach Starego i Nowego Testamentu.
Oczywiście na przestrzeni dziejów, zarówno wygląd chleba jak i jego smak zmieniały się, a techniki wypieku udoskonalano raz za razem. Chleb musiał przejść długą drogę zanim z mączno-śrutowego placka przekształcił się w, znany dzisiaj, chrupiący bochenek.
W obecnych czasach rozróżnia się kilka głównych rodzajów chleba, z czego najbardziej popularne jest pieczywo białe, razowe, żytnio-pszenne oraz pszenne. Każde z nich posiadać będzie unikatowe właściwości, możemy więc wybrać ten bochenek, który najbardziej będzie odpowiadał naszym kulinarnym gustom. Chleb sam w sobie zawiera sporą porcję witamin, niestety ze względu na niepełnowartościowe białko i ubogi zasób niezbędnych składników mineralnych może być jedynie składnikiem uzupełniającym.
Jaki rodzaj pieczywa wybrać? W zasadzie nie ma to większego znaczenia, mimo wszystko za najmniej wartościowe uznaje się chleb biały. Ciemne pieczywo jest bogatsze w błonnik, dzięki czemu polecane jest osobom, dbającym o sylwetkę.
Wiele mówi się o tym, że warto zrezygnować z chleba, ze względu na jego tuczące właściwości. Obawy w tym względzie są raczej bezpodstawne, albowiem chleb sam w sobie tłuszczu nie zawiera. Inną kwestią są różnego rodzaju dodatki, które kładziemy na przygotowaną kanapkę. Winą należy obarczać grubą warstwę masła, tłuste kiełbasy i majonez.
Kanapki są głównym sposobem eksploatowania kruchego bochenka, mimo to kulinarną fantazje można rozwinąć nieco bardziej. Pieczywo doskonale sprawdzi się jako podstawa zapiekanki lub tostu. Można chleb upiec, usmażyć, bądź obtoczyć w jajku. Często podaję się go wraz z gęstymi zupami.
Mimo, iż zawsze był ważny w naszej kulturze i darzony szczególnym szacunkiem, dzisiaj, w dobie chemii, spulchniaczy i ulepszacz, ciężko znaleźć pieczywo, które dorównałoby starym, wiejskim, domowym bochnom.
Zdjęcie należy do http://www.flickr.com/photos/gregorybrown/
Brak komentarzy