Curry jest dość specyficzną mieszanką sproszkowanych przypraw, która w krajach Indii zdążyła zdobyć status przyprawy narodowej. Za sprawą kupców i żołnierzy, wieści o niej rozeszły się także po Europie i szybko stała się jednym z najbardziej popularnych składników, wykorzystywanych do polepszenia smaku potraw.
Nie da się podać dokładnego przepisu na curry, albowiem ilość i proporcje składników są w pewien sposób dowolne. Jednakże mimo braku jedynej i jedynie słusznej receptury, dobra curry najczęściej zawiera w sobie cynamon, kwiat muszkatołowy oraz imbir. Na charakterystyczny smak przyprawy wpływa również kolendra i chili. Curry posiada różne warianty kolorystyczne, a jej barwa wacha się zwykle między żółcią a czerwienią.
Tak jak wspomniane zostało wyżej, istnieje wiele możliwości łączenia poszczególnych składników, które w rezultacie zaowocują pyszną curry. Pośród całego zbioru przygotowywanych mieszanek warto zwrócić uwagę na Madaras, Mysorię i Goę, których ostry, pikantny smak sprawdzi się przy okazji wielu potraw. Nie ważne który z rodzajów curry wybierzemy, zawsze możemy liczyć na miły i niespotykany w innych przyprawach, aromat.
Curry można swobodnie łączyć z potrawami opartymi na drobiu, baraninie i wieprzowinie. Przyprawa doskonale nada się do wzbogacenia smaku ryżu z dodatkiem cytrynowych pikli i sałatki z ogórków. Jeżeli lubimy eksperymentować w pieleszach naszej kuchni i czujemy silne inspiracje ze strony indyjskiej gastronomii, curry może przybrać formę prawdziwego kuchennego niezbędnika.
Dzięki swojej uniwersalności można dodać ją do ziemniaków oraz zmieszać ze smakiem ulubionych jarzyn. Aromat curry z powodzeniem nada charakteru przygotowanej zupie, a także uszlachetni przyrządzony przez nas sos. Ponadto przyprawa świetnie komponuje się z mięsem smażonej ryby i innymi owocami morza.
Jedyne, na co trzeba uważać, to warunki przechowywania curry. Powinniśmy zatem wybrać w tym celu ciemne miejsce bez nadmiernego dostępu światła oraz szczelne opakowanie, dzięki któremu curry nie straci swojego aromatu.
Zdjęcie należy do http://www.flickr.com/photos/stone-soup/
Brak komentarzy