Pierniczki Choco
Składniki
- masło 60 gr
- golden syrup 90 gr
- gorzka czekolada 20 gr
- mąka pszenna 200 gr
- kakao 15 gr
- cukier puder 40 gr
- soda oczyszczona 1/4 łyżeczki
- przyprawa do piernika 8 gr
- szczypta soli
- roztrzepane jajo 1 szt.
- kandyzowana skórka pomarańczowa 10 gr
Sposób przyrządzenia
W rondelku podgrzać masło, golden syrup i czekoladę - do momentu połączenia się składników. Odstawić masę do lekkiego ostudzenia.
W między czasie do miski przesiać mąkę pszenną, kakao, cukier puder, sodę, przyprawę do piernika i sól, wymieszać. Dodać roztrzepane jajo, letnią masę i skórkę pomarańczową, wymieszać. Tak przygotowane ciasto przełożyć do naczynia, przykryć i włożyć do lodówki na 3 godz.
Blat oprószyć mąką, wyjąć połowę ciasta z lodówki, rozwałkować na grubość 4 - 5 mm, foremkami wycinać kształty (tak samo postąpić z drugą połową ciasta) układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozgrzać piekarnik do 175 st. C. Piec ok. 10 min. Wystudzić na kratce, polukrować.
Smacznego!
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty