Bulion

Bulion

Do otrzymania wyśmienitego bulionu niezbędne będą warzywa, woda, oraz składnik najważniejszy – drób w formie kurczaka, bądź kury. W odróżnieniu od innych zup, znajdujących się w naszym codziennym menu, bulion jest niezagęszczony, a często w jego składzie znajduje się także makaron.

W jaki sposób powstał pomysł na przygotowanie rosołu? W dawnych czasach, kiedy posiadanie lodówki nie było zagwarantowane standardowym wyposażeniem mieszkania, mięso poddawano zasoleniu i wysuszeniu. Wcześniej jednak należało je dobrze wygotować. W ten oto sposób doszło do powstania pierwszych rosołów, których idea przetrwała po dziś dzień.

Dobry rosół, wymaga czasu i cierpliwości. Ażeby spełniał nasze kulinarne oczekiwania, należy całe gotowanie rozpocząć od zimnej wody, czekając długo, aż ta doprowadzona zostanie do wrzenia. W międzyczasie przygotowany wywar przyjmie składniki wypełniające warzywa i mięso, przekształcając się w jedną z najbardziej popularnych polskich zup.

Dobry bulion posiada nie tylko niebagatelne walory smakowe i aromatyczne. Często bowiem korzysta się z jego leczniczych właściwości, które są doceniane szczególnie przy problemach z rozstrojem żołądka. Poza tym, zupa rozlewa się miłym ciepłem po organizmie, wzmacniając nas w zimowe dni. Oprócz tego, doskonale sprawdzi się, jeśli skarżymy się na infekcję górnych dróg oddechowych. Niezależnie od tego czy preferujemy wersję bardziej tłustą czy delikatną, bulion zawsze witamy na naszych stołach z entuzjazmem i kulinarną radością.

Warto dodać, że bulion można wykorzystać do przyrządzenia chłodnika, albo pomidorowej. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by dodać do niego nieco więcej mięsa,( przy czym niekoniecznie musi być to mięso drobiowe), lub warzyw, jeśli takie są nasze gastronomiczne gusta.

Trzeba jednak nadmienić, że bulion mięsny jest daniem nieodpowiednim dla niemowląt i dzieci, a pociechom o wiele lepiej jest przygotować wersję opartą na samych warzywach.

Zdjęcie należy do http://www.flickr.com/photos/preppybyday/

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Zupa z fasoli

Zupa z fasoli

Data dodania: 2012-10-07
Czas przyrządzenia
1,5 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 434
Wegetariańskie flaczki

Wegetariańskie flaczki

Data dodania: 2012-08-01
Czas przyrządzenia
0,4 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 439
Kotleciki w sosie pomidorowym

Kotleciki w sosie pomidorowym

Data dodania: 2012-05-31
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 462
Zapiekanka nowe smaki

Zapiekanka nowe smaki

Data dodania: 2012-05-28
  • Składniki:
  • przyprawa do gyrosa
  • sos boloński
  • ser żółty tarty
  • bulion
  • śmietana
  • ...
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 588
Mielone z płatkami owsianymi

Mielone z płatkami owsianymi

Data dodania: 2012-05-24
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 385
Wieprzowina z kluskami

Wieprzowina z kluskami

Data dodania: 2012-01-03
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 444
Makaron z sosem pomidorowym
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 358
Wieprzowina w potrawce
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 461
Kurczak w warzywach
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 365
Cukinia w zapiekance

Cukinia w zapiekance

Data dodania: 2011-10-31
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 446
Schab ze śliwką w galarecie
Czas przyrządzenia
2 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 539
Wątróbka z curry

Wątróbka z curry

Data dodania: 2011-08-20
  • Akcesoria:
  • patelnia,garnek,łyzka,widelec
  • ...
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 862
Zupa szparagowa

Zupa szparagowa

Data dodania: 2011-08-11
  • Akcesoria:
  • garnek,łyżka,denko,patelnia
  • ...
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 549
Zupa krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora

Data dodania: 2011-08-06
Czas przyrządzenia
0,4 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 720
Serowa zupa z mięsem

Serowa zupa z mięsem

Data dodania: 2011-07-28
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 555

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.