Filet z halibuta z kaszą pęczak
Składniki
- filet z halibuta 4 szt
- pęczak ugotowany 20 dag
- bekon posiekany 5 dag
- bekon 8 plastrów
- szlotka 2 szt
- bób ugotowany 10 dag
- kapary 4 szt
- kiełki groszku szparagowego 1 opakowanie
marynata
sos
- masło 3 łyżki
- szalotka 1 szt
- koncentrat buraczany 100 ml
- wino czerwone wytrawne 50 ml
- miód pitny 100 ml
- miód pszczeli 1 łyżka
- pzyprawy korzenne 1 łyżka
- sól 1 szczypta
- pieprz 1 szczypta
- ziele angielskie 1 szczypta
- liść laurowy 1 szczypta
Sposób przyrządzenia
Halibuta zamarynować w marynacie zrobionej ze składników wymienionych i odstawić do lodówki na 60 minut. Plastry bekonu suszyć 30 minut w piekarniku. Bekon posiekany podsmażyć na patelni, szalotkę, kaszę i bób całość wymieszać i doprawić. Zrobić sos: w rondelku na łyżce masła podsmażyć szalotkę, dodać miód, koncentrat buraczany, wino, miód pitny i przyprawy. Całość zagotować, aż sos zgęstnieje i zaciągnąć go pozostałym masłem i doprawić. Filety z halibuta piec 20 minut, podawać na gorącym pęczaku z plastrami bekonu i kiełkami, kaparami oraz sosem.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty