Jabłka

Jabłka

Jabłka uważane są za owoce zdrowe i potrzebne, do tego zaś stają się dosyć smaczną przegryzką, a także często występują gościnnie w niektórych rodzajach ciast i wypieków. Reputacja, jaką cieszą się te soczyste krągłości jest jak najbardziej prawdziwa, a codzienne zjedzenie dwóch lub trzech jabłek skutecznie poprawi kondycję naszego organizmu.

Okazuje się jednak, iż sami pozbawiamy się bodaj najbardziej wartościowej części tych popularnych owoców. Nie rozsmakowujemy się w gnieździe nasiennym, czasem też usuwamy lśniącą skórkę, co uznać można za niebotyczny błąd. Te bowiem elementy przechowują dosyć spore ilości pektyny, która daje naszemu organizmowi możliwość oczyszczenia z metali ciężkich i innych trujących substancji. Dzięki tym właściwościom, z jabłkami powinni zaprzyjaźnić się palacze oraz ludzie zagrożeni przez miażdżycę, a nawet zawał. Do tego, jabłka w doskonały sposób poradzą sobie z dręczącymi nas zaparciami, regulując dodatkowo perystaltykę jelit. Zauważyć jednak należy, iż podobne właściwości mają jedynie te jabłka, które spożywane są w stanie surowym i nieprzetworzonym.

Paznokcie, włosy i zęby. Na ich kondycje ogromny wpływ ma wapń, jabłka zaś w wielkim stopniu ułatwiają organizmowi przyswajanie tego składnika. Regularne spożywanie tych krągłych smakowitości wspomoże też naszą skórę, zapobiegając wiotczeniu i zapewniając młody wygląd. Do tego, jako owoce uznawane za sycące i mało kaloryczne stają się bardzo ważnym elementem wielu diet. Jakkolwiek nie należy zbytnio zatracać się w ich smaku, albowiem jabłka posiadają również całkiem spore dawki cukru. Niemniej, włączenie tych owoców w codzienną dietę w sposób rozważny i rozsądny przynieść może wiele pozytywnych skutków.

Oczywistością jest, iż jabłka to nie tylko pożywka dla organizmu, ale przede wszystkim, unikalny smakowy bukiet, który rozlewa niebagatelne pokłady przyjemności na naszych kubeczkach smakowych. Prawdziwe zastępy odmian i rodzajów jabłek dostarczyć nam może wielu unikalnych gastronomicznych wrażeń, a dodane do sałatek i innych potraw, przemienią przygotowany posiłek w kulinarne arcydzieło.

Zdjęcie należy do http://www.flickr.com/photos/ollesvensson/

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Sodziakowe racuchy
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 1062
Smaczne naleśniki

Smaczne naleśniki

Data dodania: 2012-09-13
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 652
Kompot owocowy z miodem

Kompot owocowy z miodem

Doskonały na upalne dni
Data dodania: 2012-09-12
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 400
Moja ulubiona szarlotka
Czas przyrządzenia
1,2 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 615
Ciasto jabłkowo makowe

Ciasto jabłkowo makowe

Data dodania: 2012-08-11
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 613
Szarlotka
Czas przyrządzenia
2 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 729
Sok oczyszczajacy

Sok oczyszczajacy

Bardzo odżywczy i oczyszczający organizm z toksyn napój, a przy tym bardzo smaczny.
Data dodania: 2012-07-15
  • Akcesoria:
  • sokowirówka
  • ...
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 496
Szarlotka
Czas przyrządzenia
1,4 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 507
Babka z jabłkami
Czas przyrządzenia
1,2 godz
Ile porcji
1
Wyświetlenia: 462
Kompocik wieloowocowy

Kompocik wieloowocowy

Data dodania: 2012-05-30
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 468
Pyszna sałatka z czerwonej kapusty

Pyszna sałatka z czerwonej kapusty

Data dodania: 2012-05-04
Czas przyrządzenia
0,4 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 555
Polędwica z jabłkami

Polędwica z jabłkami

Data dodania: 2012-04-16
Czas przyrządzenia
0,6 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 421
Szybka sałatka

Szybka sałatka

Data dodania: 2012-04-15
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
8
Wyświetlenia: 419
Szarlotka z różową pianką
Czas przyrządzenia
1,5 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 484
Tarta z białym serem, jabłkami i kruszonką

Tarta z białym serem, jabłkami i kruszonką

Data dodania: 2012-03-11
  • Składniki:
  • roztrzepane jajo
  • cukier
  • ser biały (użyłam zmielonego, śmietankowego)
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • śmietana kremówka
  • ...
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 715

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.