Jabłka uważane są za owoce zdrowe i potrzebne, do tego zaś stają się dosyć smaczną przegryzką, a także często występują gościnnie w niektórych rodzajach ciast i wypieków. Reputacja, jaką cieszą się te soczyste krągłości jest jak najbardziej prawdziwa, a codzienne zjedzenie dwóch lub trzech jabłek skutecznie poprawi kondycję naszego organizmu.
Okazuje się jednak, iż sami pozbawiamy się bodaj najbardziej wartościowej części tych popularnych owoców. Nie rozsmakowujemy się w gnieździe nasiennym, czasem też usuwamy lśniącą skórkę, co uznać można za niebotyczny błąd. Te bowiem elementy przechowują dosyć spore ilości pektyny, która daje naszemu organizmowi możliwość oczyszczenia z metali ciężkich i innych trujących substancji. Dzięki tym właściwościom, z jabłkami powinni zaprzyjaźnić się palacze oraz ludzie zagrożeni przez miażdżycę, a nawet zawał. Do tego, jabłka w doskonały sposób poradzą sobie z dręczącymi nas zaparciami, regulując dodatkowo perystaltykę jelit. Zauważyć jednak należy, iż podobne właściwości mają jedynie te jabłka, które spożywane są w stanie surowym i nieprzetworzonym.
Paznokcie, włosy i zęby. Na ich kondycje ogromny wpływ ma wapń, jabłka zaś w wielkim stopniu ułatwiają organizmowi przyswajanie tego składnika. Regularne spożywanie tych krągłych smakowitości wspomoże też naszą skórę, zapobiegając wiotczeniu i zapewniając młody wygląd. Do tego, jako owoce uznawane za sycące i mało kaloryczne stają się bardzo ważnym elementem wielu diet. Jakkolwiek nie należy zbytnio zatracać się w ich smaku, albowiem jabłka posiadają również całkiem spore dawki cukru. Niemniej, włączenie tych owoców w codzienną dietę w sposób rozważny i rozsądny przynieść może wiele pozytywnych skutków.
Oczywistością jest, iż jabłka to nie tylko pożywka dla organizmu, ale przede wszystkim, unikalny smakowy bukiet, który rozlewa niebagatelne pokłady przyjemności na naszych kubeczkach smakowych. Prawdziwe zastępy odmian i rodzajów jabłek dostarczyć nam może wielu unikalnych gastronomicznych wrażeń, a dodane do sałatek i innych potraw, przemienią przygotowany posiłek w kulinarne arcydzieło.
Zdjęcie należy do http://www.flickr.com/photos/ollesvensson/
Brak komentarzy