• apette.pl
  • Tarta z białym serem, jabłkami i kruszonką

Tarta z białym serem, jabłkami i kruszonką

Ocena przepisu

Składniki

Ciasto

  • mąka pszenna 150 gr
  • rozpuszczona margaryna 100 gr
  • cukier 3 płaskie łyżki
  • szczypta soli
  • śmietana kremówka 2 łyżki
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Masa serowa

  • ser biały (użyłam zmielonego, śmietankowego) 200 gr
  • cukier 3 płaskie łyżki
  • roztrzepane jajo 1 szt.
  • ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka

Ponadto

Sposób przyrządzenia

Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, wlać rozpuszczoną margarynę, śmietanę i kilka kropel aromatu, wyrobić ciasto. Formę do tarty (o średnicy ok. 23 cm) wysmarować margaryną. Następnie wylepić ciastem spód oraz brzeg formy - do ok. 1,5 cm wysokości. Rozłożyć arkusz papieru do pieczenia - można obciążyć np. grochem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C, piec 10 min - po 7 min, usunąć papier i piec pozostałe 3 min. Wyjąć z piekarnika, odstawić do przestudzenia.
Do miski przełożyć ser biały, rozetrzeć widelcem. Wsypać cukier, wlać roztrzepane jajo i ekstrakt, wymieszać. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd, pokroić w talarki.
Piekarnik rozgrzać do 175°C. Na spód podpieczonego ciasta równomiernie rozłożyć masę serową, ułożyć jabłkowe talarki, posypać kruszonką. Tartę włożyć do piekarnika, piec 50 min (piekłam z termoobiegiem, w trakcie pieczenia kiedy ciasto zaczęło łapać kolor, przykryłam od góry folią aluminiową).

Smacznego!
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 80 min
Ile porcji: 5
Wyświetlenia: 716
Data dodania: 2012-03-11

Zdjęcia

Tarta z białym serem, jabłkami i kruszonką
kachna2086#

Dodane przez:

kachna2086

2012-03-11

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Tarta z białym serem, jabłkami i kruszonką

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.