Tarta z białym serem, jabłkami i kruszonką
Składniki
Ciasto
- mąka pszenna 150 gr
- rozpuszczona margaryna 100 gr
- cukier 3 płaskie łyżki
- szczypta soli
- śmietana kremówka 2 łyżki
- kilka kropel aromatu waniliowego
Masa serowa
- ser biały (użyłam zmielonego, śmietankowego) 200 gr
- cukier 3 płaskie łyżki
- roztrzepane jajo 1 szt.
- ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
Ponadto
Sposób przyrządzenia
Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, wlać rozpuszczoną margarynę, śmietanę i kilka kropel aromatu, wyrobić ciasto. Formę do tarty (o średnicy ok. 23 cm) wysmarować margaryną. Następnie wylepić ciastem spód oraz brzeg formy - do ok. 1,5 cm wysokości. Rozłożyć arkusz papieru do pieczenia - można obciążyć np. grochem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C, piec 10 min - po 7 min, usunąć papier i piec pozostałe 3 min. Wyjąć z piekarnika, odstawić do przestudzenia.
Do miski przełożyć ser biały, rozetrzeć widelcem. Wsypać cukier, wlać roztrzepane jajo i ekstrakt, wymieszać. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd, pokroić w talarki.
Piekarnik rozgrzać do 175°C. Na spód podpieczonego ciasta równomiernie rozłożyć masę serową, ułożyć jabłkowe talarki, posypać kruszonką. Tartę włożyć do piekarnika, piec 50 min (piekłam z termoobiegiem, w trakcie pieczenia kiedy ciasto zaczęło łapać kolor, przykryłam od góry folią aluminiową).
Smacznego!
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty