Papryka czerwona

Papryka czerwona musiała przejść całkiem długą podróż, zanim została ostatecznie odkryta i doceniona. Według historycznych źródeł i publikacji, za ojczyznę tego pospolitego dziś warzywa, uznawać należy Kolumbię. To właśnie z tego miejsca, papryka zaczęła wędrować po stołach i kuchniach reszty krajów Południowej i Środkowej Ameryki. Do popularyzacji papryki przyczyniła się jedna z wypraw Kolumba. Towarzysz odkrywcy, niejaki Diego Alvaraez Chanca, znany jako jeden z najznamienitszych lekarzy, służący między innymi władcom Kastylii i Aragonii. Chanca jako pierwszy Europejczyk obdarzył zainteresowaniem czerwone warzywa, zabierając równocześnie nasiona papryki ze sobą.

Europejska reakcja na gastronomiczną nowinkę była zaskakująca, a czerwone warzywo dość szybko zyskało miano niezbędnego elementu bogatych stołów i cenionych restauracji. Wygląda to szczególnie interesująco na tle kariery pomidorów, które poznano mniej więcej w tym samym okresie, a które przez długi czas uznawano za trujące. Tymczasem papryka radziła sobie całkiem przyzwoicie, a wieść o jej walorach smakowych i dekoracyjnych rozprzestrzeniała się w szybkim tempie. Ostateczną rewolucję, papryka przeszła pod skrzydłami węgierskich kucharzy, których potrawy w największym chyba stopniu przyczyniły się krzewienia paprykowej gastronomicznej myśli.

Warzywo warto docenić ze względu na wysoką wartość zawartych w nim składników. Papryka jest bowiem bogatym źródłem soli mineralnych i witamin. Wspomnieć wystarczy, iż zawiera w sobie kilkakrotnie więcej witaminy C niż, kojarzona z nią, cytryna. Warto dodać, że czerwona papryka jest jednym z unikalnych warzyw, które nie tracą na wartości pod wpływem gotowania, co czyni z niej niezwykle cenny kulinarny nabytek.

Jednakże zastrzec również trzeba, że nie wszyscy mogą cieszyć się jej bogactwem, ponieważ osoby, które cierpią z powodu artrozy, lub różnych reumatycznych chorób, powinny stronić od warzyw z rodziny psiankowatych. Wszyscy inni powinni czerpać z papryki tyle dobra, ile tylko zapragną.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Surówka z papryką

Surówka z papryką

Data dodania: 2012-09-14
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 449
Szaszłyki z grilla

Szaszłyki z grilla

Data dodania: 2012-09-13
Czas przyrządzenia
0,8 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 549
Makaron zapiekany z cukinią

Makaron zapiekany z cukinią

Data dodania: 2012-09-12
Czas przyrządzenia
1,2 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 398
Roladki z kurczaka

Roladki z kurczaka

Data dodania: 2012-08-11
  • Akcesoria:
  • wykałaczki 10 szt.
  • ...
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 500
Cukinia faszerowana na talerzyku wsród warzyw

Cukinia faszerowana na talerzyku wsród warzyw

Data dodania: 2012-07-26
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 453
Sałatka z czerwoną fasolką

Sałatka z czerwoną fasolką

Data dodania: 2012-06-23
  • Akcesoria:
  • miska
  • ...
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 435
Meksykańskie spagetti

Meksykańskie spagetti

Data dodania: 2012-06-02
Czas przyrządzenia
0,4 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 430
Inna pizza

Inna pizza

Data dodania: 2012-05-31
Czas przyrządzenia
1,3 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 1086
Sałatka z kuskusem
Czas przyrządzenia
0,3 godz
Ile porcji
3
Wyświetlenia: 410
Spagetti z pieczarkami

Spagetti z pieczarkami

Data dodania: 2012-05-31
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 437
Tortilla domowa
Czas przyrządzenia
0,5 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 351
Sałatka kolorowy tuńczyk

Sałatka kolorowy tuńczyk

Data dodania: 2012-05-28
Czas przyrządzenia
0,2 godz
Ile porcji
5
Wyświetlenia: 346
Pasztet z indyka

Pasztet z indyka

Data dodania: 2012-02-14
Czas przyrządzenia
1,7 godz
Ile porcji
10
Wyświetlenia: 527
Sałatka z jajkiem z sosem francuskim

Sałatka z jajkiem z sosem francuskim

Data dodania: 2012-02-02
Czas przyrządzenia
0,7 godz
Ile porcji
6
Wyświetlenia: 437
Wątróbka w sosie z papryką i cebulką

Wątróbka w sosie z papryką i cebulką

Data dodania: 2012-01-31
Czas przyrządzenia
1 godz
Ile porcji
4
Wyświetlenia: 536

Więcej przepisów

Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.